Meteoroloji'den üç aylık rapor! Bu yaz kurak geçecek, işte en çok risk taşıyan bölge ve iller

Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz’de su yönetimi, tarımsal planlama ve yangın riskine karşı gerekli tedbirlerin alınması tavsiye ediliyor.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte Türkiye’nin bazı bölgelerinde kuraklık riskinin artabileceğine işaret eden İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Altuğ, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi’nde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son üç aylık raporlarına göre, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde farklı şiddetlerde kuraklık yaşandığını gösterdiğini ifade eden Altuğ“Marmara Bölgesi’nde Bilecik, Balıkesir (Gönen) ve çevreleri hariç, bölgenin büyük kısmında değişen şiddetlerde meteorolojik kuraklık etkili olmuş. Ege Bölgesi’nde İzmir (Dikili, Seferihisar, Çeşme ve Ödemiş), Muğla ve çevreleri hariç, diğer kesimlerde kuraklık gözlemlenmiş. Akdeniz Bölgesi’nde Antalya (Elmalı), Isparta, Mersin (Silifke), Kahramanmaraş ve çevrelerinde kuraklık etkili olmuş. İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara (Polatlı ve Beypazarı), Kırıkkale, Eskişehir, Konya (Akşehir, Kulu, Ereğli, Hadim ve Ilgın), Kırşehir, Sivas, Kayseri (Sarız ve Develi) ve çevrelerinde kuraklık yaşanmış. Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Ordu, Giresun (Şebinkarahisar), Tokat ve çevrelerinde kuraklık etkisi görülmüş. Doğu Anadolu Bölgesi: Tunceli, Bingöl (Solhan), Bitlis ve çevrelerinde kuraklık yaşanmış. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep ve çevresinde kuraklık etkili olmuş. Bu değerlendirmeler, Türkiye’nin geniş bölgelerinde farklı şiddetlerde kuraklık yaşandığını ve su kaynaklarının yönetimi ile tarımsal faaliyetlerin planlanmasında bu durumun dikkate alınması gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte, Türkiye’nin bazı bölgelerinde kuraklık riskinin artabileceğini belirten Altuğ “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin’de kuraklık etkileri belirgin oldu, tarım ve hayvancılık faaliyetleri olumsuz etkilendi. İç Anadolu Bölgesi’nde de Konya, Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Kırşehir, Sivas, Kayseri’de kuraklık riskinin artabileceği öngörülüyor. Özellikle Konya’nın Akşehir, Kulu, Ereğli, Hadim ve Ilgın ilçelerinde dikkatli olunmalı. Karadeniz Bölgesi’nde ise Samsun, Ordu, Giresun, Tokat: Bu illerde de kuraklık etkileri gözlemlendi, özellikle Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde risk yüksek. Bu bölgelerde yaşayanların kuraklık riskine karşı gerekli tedbirleri alması büyük önem taşıyor” dedi. Altuğ, bu bölgelerde su yönetimi, tarımsal planlama, yangın riskine karşı tedbirler ve toplumsal bilinçlendirme konularında adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
VATANDAŞA ÖNERİLER
■ Diş fırçalarken veya tıraş olurken muslukları kapatın.
■ Damlayan muslukları tamir ettirin.
■ Su tasarruflu musluk başlıkları kullanın.
■ Makineler tam dolmadan bulaşıklar ve çamaşırları yıkamayın.
■ Bahçe sulamasını sabah erken ya da akşam saatlerinde yapın.
■ Enerji tasarruflu (LED) ampuller ve A+++ sınıfı beyaz eşyalar tercih edin.
■ Yerel ve mevsimsel ürünleri tüketin.
■ Atık yağları lavaboya dökmeyin.
■ Toplu taşımayı tercih edin veya bisikleti deneyin.