Milli İstihbarat Akademisi’nden İran istihbaratı analizi: Üst düzey suikastlar İran’ın imajını sarstı

Milli İstihbarat Akademisi özellikle son yıllarda suikastlar ve saldırılarla yüz yüze kalan İran istihbaratını masaya yatırdı. Milli İstihbarat Akademisi Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Uygur tarafından yapılan “Dünden Bugüne İran İstihbarat Mekanizması” başlıklı analizde, İran’ın bölgesel bir aktör olma sürecine paralel olarak güçlenen İran istihbaratı SAVAK’ın faaliyetleri mercek altına alındı.
YEŞİM ERASLAN ANKARA - Analizde, özellikle devrim sonrasında İstihbarat Bakanlığı ile Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı istihbarat birimlerinin çekişmesiyle, iç politikadaki olumsuz rekabetin başta İsrail olmak üzere İran’ın hasım güçlerine alan açtığı vurgulandı.
YIKICI SONUÇLAR UYARISI
İran istihbarat mekanizmasının dönüşümünün ele alındığı analizde, tarihsel süreç, kurumsal dönüm noktaları, süreklilik gösteren yapısal zaaflara odaklanıldı ve bu dönüşüm süreci somut olaylar üzerinden örneklendirildi. Analizde, dengesiz büyüyen, aşırı ideolojik ve siyasi tutum içine giren farklı kurumlardaki yozlaşmaların meydana getirdiği olumsuz etkinin milli güvenlik alanında oldukça yıkıcı sonuçlara yol açabileceği belirtildi.
HANİYE SUİKASTI İSRAİL’İN İRAN TOPRAKLARINDAKİ OPERASYONLARININ ZİRVESİ
İslam Cumhuriyeti’nin ana istihbarat aygıtı olan İstihbarat Bakanlığı’nın, 1990’lı yıllarda rejim muhaliflerine karşı yargısız infazlar gerçekleştirecek kadar siyasallaştığı belirtildi. 2000’li yıllarla birlikte İstihbarat Bakanlığının zayıfladığı, yerini ise DMO’nun aldığına dikkat çekilen analizde, DMO’nun da siyasi, askeri ve ekonomik gücünü istihbarat faaliyetlerine yansıttığı bunun da istihbarat açıklarına yol açtığı vurgulandı. İran’ın özellikle MOSSAD’a atfedilen sabotajlar, suikastlar ve saldırılar nedeniyle ciddi kayıplar yaşadığı kaydedildi. Nükleer tesisler, üst düzey askeri yetkililer ve bilim insanlarına yönelik saldırıların, ülkenin güvenlik imajını derinden sarstığı ifade edilirken, 2024 yılında İsrail’le artan çatışmalar ve Haniye suikastının, İsrail’in İran topraklarındaki operasyonlarının zirve noktası olduğu belirtildi. İran’ın, bu zayıflıkları gidermek için son 10 yılda Çin ve Rusya ile derinleşen teknolojik iş birliği çabalarına ağırlık verdiği ancak şu ana kadar beklenen sonuçlara ulaşamadığı kaydedildi.