Türksat’tan yeni nesil uydu hamlesi! Start verildi

Türkiye, uzay ve uydu teknolojilerinde önemli bir adım daha atıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uzayda aktif olarak görev yapan Türksat 3A uydusunun teorik ömrünü tamamladığını ve birkaç yıl içinde devre dışı kalacağını açıkladı. Bu kapsamda Türksat 3A’nın yerine geçecek yeni nesil haberleşme uydusu için hazırlıklara başlandığını duyuran Uraloğlu, yeni uydunun tamamen yerli ve milli olacağını, gelişmiş teknolojilerle donatılacağını belirtti.
Türksat, haberleşme uyduları alanında hızla büyüyerek uluslararası arenada güçlü bir konuma ulaşıyor. Halihazırda uzayda Türksat 3A, 4A, 4B, 5A, 5B ve tamamen yerli olan Türksat 6A olmak üzere 6 haberleşme uydusu aktif olarak hizmet veriyor. Ayrıca, Göktürk gözlem uydusu da Türkiye’nin askeri ve sivil gözlem ihtiyaçlarını karşılamak için uzaydaki yerini koruyor.
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın test sürecinin son aşamasına geldiğini ve kısa süre içinde hizmete gireceğini belirterek, Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusunun küresel çapta önemli bir başarıya imza atacağını vurguladı. Türksat 6A'nın devreye girmesiyle Türkiye, aynı anda 6 uyduyu yönetebilen ve aynı yörüngede 4 uydu işleten sayılı ülkelerden biri olacak.
YENİ UYDU DAHA GÜÇLÜ OLACAK
Türksat 3A’nın yerine geçecek olan yeni nesil uydu, gelişmiş yeteneklere sahip olacak ve Türkiye’nin haberleşme kapasitesini artıracak. Uraloğlu, Türkiye'nin uydu alanında giderek artan yetkinliğine dikkat çekerek, bu yeni uydunun yerli ve milli imkanlarla geliştirileceğini belirtti.
Son 20 yılda uzay ve uydu teknolojilerine yapılan yatırımlarla Türkiye'nin bu alanda büyük bir potansiyel kazandığını vurgulayan Uraloğlu, "Türkiye'nin uzaydaki varlığı giderek güçleniyor. Artık sadece Türksat değil, birçok özel sektör firması da uzay alanında çalışmalar yapıyor. Alçak yörünge uyduları atılıyor, yeni projeler geliştiriliyor. Türkiye, çok yakın gelecekte uzay alanında çok daha farklı bir konumda olabilir" ifadelerini kullandı.
ÖZEL SEKTÖRÜN KATILIMI ARTIYOR
Türkiye’nin uydu ve uzay çalışmalarında yalnızca devlet değil, özel sektör de giderek daha fazla rol almaya başladı. Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artırmak için uzay sektöründe yeni iş birlikleri ve projelerin geliştirilmekte olduğunu vurguladı.
Önümüzdeki yıllarda uzaya fırlatılacak yeni nesil uydularla birlikte Türkiye’nin haberleşme altyapısının güçlenmesi, uluslararası pazarda rekabet avantajı elde etmesi ve savunma sanayisinde daha bağımsız hale gelmesi hedefleniyor.