Muğla, Ankara, Konya ve İzmir... Kokmuyor, görünmüyor... Can kaybı artıyor

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

İzmir'de dün böcek ilacı yapılan binada 1 yaşındaki bebeğin hayatını kaybetmesi gözleri benzer ölümlere çevrildi. Konya'da 7 yaşındaki Ahmet, Bodrum'da 6 yaşındaki Karya ve 6 aylık Araz, Ankara'da anne Türkan ile kızı 10 yaşındaki Elif böcek ilacı yüzünden hayatını kaybetmişti. Peki böcek ilaçları ölüme nasıl götürüyor? 

HABER MERKEZİ — Böcek ilaçları sonucu gerçekleşen can kayıplarındaki artış dikkat çekti. Dün İzmir'deki acı olay yakın geçmişteki vakalara gözleri çevirdi. 


Muğla, Ankara, Konya ve İzmir... Kokmuyor, görünmüyor... Can kaybı artıyor - 1. Resim

İZMİR

Dün İzmir'de  haşere ilaçlaması yapılan binada yaşayan 1 yaşındaki bebek hayatını kaybetti. Acı olayda bebeğin anne ve babası da dahil zehirlenen çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı. Bölgeye çok satıda ekip sevk edildi. Çevredeki binalar tahliye edildi.


Muğla, Ankara, Konya ve İzmir... Kokmuyor, görünmüyor... Can kaybı artıyor - 2. Resim

KONYA (OCAK 2024)

Konya'da  Abdülkerim El Ahmed, evinin çeşitli noktalarına peçete ve kağıt üzerine böcek ilacı koyup, kapı ve pencereleri bantladıktan sonra eşi ve 3 çocuğunu alıp akrabalarının yanına gitti.

Üst katta oturan ev sahibi Necla Duran (67) ile evde bulunan kızı Ayşegül Temel (46), torunları Fatmanur (19), Yasin (17), Ahmet Enes Temel, Semanur Büyükgöker (16), Mine Büyükgöker (17) ve Sena Gül Büyükgöker (24), 31 Ocak günü mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvurdu.

Ahmet Enes burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Diğer aile üyeleri ise bir süre yoğun bakımda tedavi gördükten sonra taburcu edildi.


Muğla, Ankara, Konya ve İzmir... Kokmuyor, görünmüyor... Can kaybı artıyor - 3. Resim

ANKARA (2023)

Keçiören'de 16 Haziran 2023 Cuma günü baş dönmesi, bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle ihbarda bulunan ailenin adresine sağlık ekipleri yönlendirilmişti.

Böcek ilacından zehirlenen anne ve 10 yaşındaki kızı yaşamını yitirmişti. 


Muğla, Ankara, Konya ve İzmir... Kokmuyor, görünmüyor... Can kaybı artıyor - 4. Resim

BODRUM (2023)

Bodrum'da haşerelere karşı evlerini ilaçlatan Sandık ailesi felaketi yaşadı. Şirket, 'buğday biti' olarak bilinen tarım ilacı kullandı. Dozu da fazla kaçırınca 6 yaşındaki Karya ve 6 aylık kardeşi Uraz öldü. 

İddianamede ilaçlama firmasının,12 Mayıs 2023 tarihinde böceklere karşı evi ilaçladığı ancak böceklerin ölmemesi üzerine 18 Mayıs'ta ikinci defa ilaçlamak için eve geldiği belirtildi.


Bilim insanları böceklerden korkulmaması gerektiğini söylüyor fakat psikolojide 'entomofobi' olarak bilinen böcek korkusu ilaçlara yönlendiriyor. Uzmanlar kullanılan ilacın yalnızca binde birinin böceklerin üzerine gittiğini söyleyip gerisinin havaya, suya, toprağa yada ev ortamında halı gibi birçok yere bulaştığını aktarıyor. 

TRT Haber'e konuşan Prof. Dr. Özkan, ilaçların etkilerinin kısa ve uzun vadede görülebildiğini söyleyip şunları aktardı: 

Bu ilaçları kullanmak profesyonellik ister. Özel maske, eldiven, ilaçlama aleti ve tecrübe gerektirir. Bu işi yapan firmaların maliyeti yüksek olduğundan vatandaş kendisi sorunu çözmeye çalışıyor. Kendileri çözmeye çalışınca da böyle sonuçlar ortaya çıkıyor.


ZEHİRLENME ANINDA NE YAPILMALI?

Peki ya zehirlenme olursa? Bu konuda Prof. Dr. Özkan’ın çok önemli bir uyarısı var:

Zehirlenme olduğunda yapacakları ilk iş, o böcek ilacıyla birlikte sağlık kuruluşuna gitmek. Bazen kusma istenir. Bazen kusmak çok tehlikelidir. Her ilacın, zehri etkisiz hale getirme durumu farklıdır. Doktor böcek ilacının ne olduğunu bilmezse hiçbir şey yapamaz. O ilacı götürecek, o ilacın etkin maddesine göre tedavi olacak. Bir zehirlenme olduğu zaman o ilacı götürürlerse doktor ne yapacağını bilebilir. Öbür türlü doktor da çaresiz kalır.

Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu ise  gaz halinde etki eden katı, sıvı veya gaz formunda olan pestisitlere ‘fumigant' dendiğini, bu maddelerin gaz halinde böceğe ve diğer canlılara etki ettiğini, gaza maruz kalan insanları da öldürebileceğini belirtti ve bu ilaçların kokusuz olduğunu ama sessiz katil olarak adlandırıldığını söyledi.


YOĞURT ÇARE DEĞİL

Böcek ilaçlarıyla ilgili olan zehirlenmelerde ağızdan alınan yoğurt ayran gibi gıdaların vücuda herhangi bir faydası bulunmuyor. Yani zehrin toksisitesini azaltmıyor. Eğer zehir ağız yoluyla alındıysa, ağızdan alınan gıdalar, kişinin kusmasına neden olabileceği için bu sıvının akciğere kaçmasına ve çok daha ciddi sorunlarla karşılaşılmasına neden olabiliyor.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...