Ne atom bombası ne savaş... Komşu başkent 'felaketi' bekliyor!

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Ne atom bombası ne savaş... Komşu başkent 'felaketi' bekliyor!
Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

İranlı deprem uzmanı Prof. Natıki, Tahran'da muhtemel büyük bir depremin ülke için nükleer bombadan ve savaştan daha büyük bir tehdit olduğunu söyledi. "Tahran çökerse İran çöker" uyarısında bulunan Natıki, başkentte yıkıcı bir depremin an meselesi olduğunu söyledi.

İran'ın önde gelen sismoloji uzmanlarından Prof. Feriborz Natıki, Tahran başta olmak üzere ülke genelinde ciddi bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. İran Öğrenci Haber Ağı’na (SNN) konuşan Natıki, İran’ın dünya genelinde en çok deprem yaşanan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Ne atom bombası ne savaş... Komşu başkent 'felaketi' bekliyor! - 1. Resim

TAHRAN DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SIRADA

İran'ın neredeyse tamamının ve hatta İran'a komşu ülkelerin birçoğunun yüksek riskli deprem bölgesinde yer aldığına dikkati çeken Natıki, "İran, dünyada depremin en sık görüldüğü ülkelerden biri. Yeni istatistiklere göre İran, depremlerin şiddeti ve sıklığı bakımından dünyada üçüncü sırada yer alıyor." dedi.

Ne atom bombası ne savaş... Komşu başkent 'felaketi' bekliyor! - 2. Resim

SON DEPREMDEN BU YANA 200 YIL GEÇTİ

Tahran'ın aktif bir fay üzerinde yer aldığından yıkıcı bir deprem riski altında olduğu uyarısında bulunan Natıki şöyle devam etti:

"Son büyük depremin üzerinden yaklaşık 200 yıl geçti ve bu doğal tehdide karşı hazırlıklı olmak ve planlama yapmak her zamankinden daha önemli. Şu anda en büyük endişemiz Tahran depremi. Tahran için gerçek anlamda kıyamet gibi bir deprem. "

Ne atom bombası ne savaş... Komşu başkent 'felaketi' bekliyor! - 3. Resim

YENİ DEPREM RİSKİ YÜKSEK

Natıki, bölgedeki depremler üzerine yapılan bir çalışmaya göre bu bölgede her 158-160 yılda büyüklüğü 7 civarında şiddetli bir deprem meydana geldiğine dikkati çekerek, "Bu zaman dilimini geçmemiz tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor, aslında daha şiddetli bir depremin yaşanma ihtimalinin arttığına işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

YENİ İNŞAATLAR DAHA RİSKLİ

Natıki, ülkede son yıllarda inşa edilen yapıların dış görünüş açısından modern ve estetik olduğunu ancak güvenlik açısından ciddi zaaflar taşıdığını vurguladı.

Temel ve taşıyıcı sistemlerde maliyetten kaçmak için yapılan hataların bu binaları depreme karşı savunmasız bıraktığını söyleyen uzman şunları söyledi:

“Eskiden kalan yapılar bile bazı yönleriyle daha güvenli olabilir. Bugünkü inşaatlar beni daha çok kaygılandırıyor. Elimdeki veriler, muhtemel büyük bir depremde yaşanabilecek can kayıpları ve yıkımları gözler önüne seriyor. Bunları paylaşmam toplumsal bir paniğe neden olabilir,”

NE ATOM BOMBASI NE SAVAŞ!

Natıki, mevcut tabloyu değerlendirerek, “Gerçekten ciddi bir tehlike altındayız. Bana göre ne savaşlar ne de nükleer tehditler İran’ın öncelikli sorunu. En büyük risk, Tahran’da her an meydana gelebilecek büyük bir depremdir” dedi.

Başkente bağlılığın sadece siyasi değil, ekonomik ve idari anlamda da çok yüksek olduğunu vurgulayan Natıki, “Tahran’da yaşanacak yıkıcı bir deprem, ülkenin bütün yapısını sarsar, yönetim çöker, birlik dağılır. Bu da bizi tam anlamıyla bir ulusal felaketin eşiğine getirir” ifadelerini kullandı.

Natiki'nin açıklamalarından dikkat çeken başlıklar şöyle:

  • 📌 Prof. Natıki: “Tahran’da beklenen deprem, adeta kıyamet gibi olur.”
  • 📌 Tahran'da son büyük depremin üzerinden yaklaşık 200 yıl geçti.
  • 📌 İran, deprem sıklığı ve şiddeti açısından dünyada 3. sırada.
  • 📌 Her 158-160 yılda bir bölgede 7 büyüklüğünde deprem meydana geliyor.
  • 📌 Yeni yapılan binalar mimari olarak şık ama yapısal olarak dayanıksız.
  • 📌 “Ne atom bombası ne savaş; en büyük tehdit Tahran depremi”
  • 📌 Deprem sonrası Tahran’ın çökmesi, İran’ın siyasi ve ekonomik sistemini de sarsar.
Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...