O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Areda Piar’ın Türkiye genelinde 14-17 Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Şerbetli Tatlılar Araştırması gündem oldu. Türk halkının en sevdiği şerbetli tatlıyı duyanlar ise çok şaşırdı. ‘Hangi Türk şefin yaptığı şerbetli tatlıyı yemek isterdiniz?’ sorusuna ise çoğunluk Arda Türkmen cevabını verdi.

Areda Piar’ın araştırmasına göre, Ramazan ayında tatlı tüketimi belirgin şekilde artıyor. Katılımcıların yüzde 45,5’i bu dönemde şerbetli tatlıları daha fazla tükettiğini belirtirken, yüzde 43,4’ü tüketim alışkanlıklarının değişmediğini ifade ediyor. Tatlı tüketiminin azaldığını belirtenler ise sadece yüzde 11,1.


O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu - 1. Resim

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 66,3’ü şerbetli tatlısını pastane veya tatlıcılardan satın alırken yüzde 28,5’i evde kendi tatlısını yapmayı tercih ediyor. Restoran ve kafelere gittiklerinde tüketenler yüzde 3,5 iken, marketlerden hazır paketli olarak tatlı alanların oranı ise yüzde 1,7.


O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu - 2. Resim

Tatlı alırken tüketicilerin en çok önem verdiği kriter yüzde 44,8 ile lezzet oluyor. Doğal ve katkısız içerik yüzde 37,4 ile bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor. Üretim hijyeni yüzde 7,5 ile üçüncü sırada yer alırken, marka bilinirliği yüzde 5,2, fiyat yüzde 4,5 ve ambalaj-sunum yüzde 0,7.


O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu - 3. Resim

Katılımcıların yüzde 82,1’i şerbetli tatlı tercihlerinde özel bir seçenek aramazken yüzde 11,7’si düşük kalorili olmasına özen gösteriyor. Glutensiz tercih edenlerin oranı yüzde 3,4 iken laktozsuz olmasına dikkat edenlerin oranı yüzde 2,2.


O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu - 4. Resim

EN ÇOK SEVİLEN ŞERBETLİ TATLI BELLİ OLDU

Araştırmada şerbetli tatlılar arasında, zirveye yüzde 64,1 ile baklava yerleşiyor. Yüzde 44,6 ile künefe ikinci sırada yer alırken kadayıf yüzde 31,7 ile üçüncü sıraya yerleşiyor. Katmer yüzde 22; ekmek kadayıfı yüzde 18,8; tulumba yüzde 16,1; şekerpare yüzde 13,9; kalburabastı yüzde 12,7; revani yüzde 11,5; Kemalpaşa yüzde 8,3 ve şambali tatlısı yüzde 5,3 oranında favori tatlı seçiliyor.


O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu - 5. Resim

'HANGİ ÜNLÜ İLE KARŞILIKLI BAKLAVA YERSİNİZ' SORUSUNA DİKKAT ÇEKEN CEVAP

Araştırmada katılımcılara ‘Hangi ünlü ile karşılıklı baklava yemek isterdiniz?’ sorusu da yöneltildi. Sonuçlara göre, Demet Akbağ yüzde 26 ile ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 21,5 ile Tarkan ve yüzde 11,6 ile Meryem Uzerli takip etti. Listede ayrıca Hadise (yüzde 7,4), Salih Bademci (yüzde 7,1) ve Melike Şahin (yüzde 6,9) gibi isimler de yer aldı.


O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu - 6. Resim

TÜRK ŞEFLER ARASINDA TATLI REKABETİ 

Şerbetli tatlı severlere, ‘Hangi ünlü şefin yaptığı şerbetli tatlıyı yemek isterdiniz?’ diye sorulduğunda, Arda Türkmen (yüzde26,0) ve Ömür Akkor (yüzde25,9) en çok tercih edilen isimler oldu. Mehmet Yalçınkaya (yüzde14,7), Refika Birgül (yüzde10,9) ve Somer Sivrioğlu (yüzde 9,8) da tatlı konusunda merak edilen şefler arasında yer aldı.


O araştırma çok konuşuldu! Türkiye’nin en sevilen şerbetli tatlısı belli oldu - 7. Resim

ARAŞTIRMAYA 784 KİŞİ KATILDI

Türkiye genelinde 784 kişinin katıldığı ve 14-17 Mart 2025 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Piar’ın Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...