Osmanlı parasıyla dikilen heykel Fransa ile ABD arasında kavga çıkardı

Fransızlar “Zamanında biz yapmış, hediye etmiştik” diyerek meşhur Özgürlük Heykeli’ni istedi. ABD “Ama sizi Almanya’nın elinden biz kurtardık” cevabını verdi. 46 metrelik heykel, 1850’lerde Süveyş Kanalı’nın girişine dikilmek için Fransız heykeltıraşa yaptırılmış, parasını da Osmanlı ödemişti.
Haber Merkezi İstanbul - Ukrayna savaşı sebebiyle fikir ayrılığı yaşayan Batı ittifakında bu sefer heykel krizi baş gösterdi. Fransızlar ‘zamanında bizim sanatçılarımız yapmıştı’ diyerek ABD’nin simgesi olan Özgürlük Heykeli’ni istedi.
Avrupa Parlamentosu üyesi Raphaël Glucksmann “Özgürlük Heykeli’ni size hediye etmiştik. Geri verin” dedi.
ABD’den cevap gecikmedi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavit “Fransa şu anda Almanca konuşmamasını tamamen ABD’ye borçlu” açıklamasını yaptı.
Fransızların sahiplenmeye çalıştığı Özgürlük Heykeli’nin parasını Osmanlı Devleti ödemişti. 1850’lerde Mısır Valisi, deniz ticaret yolunun kısaltılması için Süveyş Kanalı projesini sundu.
Sultan Abdülaziz, 12 yıl beklettikten sonra onay verdi. İşin müteahhitlik kısmını Fransızlar üslendi. Kanalın mühendisi Ferdinand de Lesseps idi. Proje çerçevesinde kanalın Akdeniz’e açıldığı yere dev bir heykel dikilecekti.
Kadın heykel, elinde “Asya’nın ışığının Mısır’dan geldiğini” sembolize eden bir meşale tutacaktı. Heykeltıraş Frederic Auguste Bartholdi’ye sipariş verildi. Ancak heykelin tamamlanmasını müteakip böyle bir çalışmanın Müslüman toplumda tepkiye yol açacağı endişesi doğdu. Açılış heykelsiz yapıldı.
Müteakip yıllarda Fransızlar, yakın dostluk ilişkisi kurduğu ABD’ye büyük bir hediye vermek istedi. Bartholdi, Süveyş Kanalı için yaptığı çalışmayı depodan çıkardı. Kadının yüzünü değiştirdi. Bir eline hukuku simgeleyen bir kitap diğer elinde özgürlüğün sembolü olan bir meşale verdi.
1886’da New York’ta bugünkü mevcut yerine dikildi. 46 metrelik heykel yüksekliği kaidesi ile beraber 93 metre.
Dünyayı karıştırdılar müslümanları birbirine düşman ettiler şimdi Allah'ım belalarını bulmaları için birbirlerine düşürdü.
O zaman bizim daha çok hakkımız var madem bizim paramızla yapıldı Fransa'dan çok bizim hakkımız
Bizde verilen parayı isteyelim