Poğaçanın vazgeçilmezi! Türk halkının favori meyve suyu belli oldu: İşte zirvenin sahibi...

Areda Piar’ın 14-21 Nisan 2025 tarihleri arasında 1.100 kişiyle gerçekleştirdiği "Meyve Suyu Tüketim Alışkanlıkları Araştırması", Türk halkının meyve suyu tercihlerini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre en çok tercih edilen meyve suları sırasıyla vişne, şeftali ve portakal oldu.
Areda Piar Araştırma Şirketi tarafından Türkiye genelinde 1.100 kişiyle gerçekleştirilen Meyve Suyu Tüketim Alışkanlıkları Araştırması’na göre, Türk halkının favori meyve suyu yüzde 53,7 ile vişne suyu oldu. Çoklu cevap seçeneği sunulan soruda, ikinci sırada yüzde 52,4 ile şeftali suyu yer alırken, portakal suyu yüzde 49,7 ile üçüncü sırada yer aldı.
Diğer tercih edilen meyve suları ise sırasıyla şöyle: Karışık (yüzde 38,1), kayısı (yüzde 21,8), elma (yüzde 18,4), ananas (yüzde 12,2), mango (yüzde 9,5), karadut (yüzde 8,8), nar (yüzde 8,8), çilek (yüzde 6,1), böğürtlen (yüzde 4,1), üzüm (yüzde 2,7) ve erik (yüzde 0,7).
TAZE SIKILMIŞ MEYVE SUYU TERCİH ETTİLER
Toplumumuzda mizahi bir yaklaşımla “mide yakan ikili” olarak bilinen poğaça ve meyve suyu ilişkisine de dikkat çekiliyor. Poğaça ve simidin en iyi eşlikçisi olarak yüzde 38,5 ile vişne suyu öne çıkıyor. Şeftali suyu yüzde 33,1; portakal suyu yüzde 18,2; kayısı suyu yüzde 8,1 ve elma suyu yüzde 2 oranıyla bu listeye giriyor.
Katılımcıların yüzde 50,7’si, yüzde yüz taze sıkılmış meyve suyunu sık sık tercih ettiğini belirtirken, nektar tüketenlerin oranı yüzde 14,9. Konsantre meyve suyu kullananların oranı yüzde 14,2; organik meyve suyu tercih edenler yüzde 11,5; pulplu (lifli) meyve suyu içenler yüzde 4,1; soğuk sıkım tercih edenler ise yüzde 2 olarak araştırmaya yansıyor.
Tüketicilerin yüzde 38,5’i meyve suyu tüketiminde doğallığı önemserken, yüzde 26,4’ü meyve oranını dikkate alıyor. Markanın belirleyici olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 17,6 iken, şeker oranı yüzde 8,1, fiyat yüzde 5,4 ve ambalaj tasarımı yüzde 1,4 oranında etkili bulunuyor.
CAM ŞİŞE DAHA SAĞLIKLI BULUNDU
Ambalaj tercihlerinin etkisi özel olarak sorulduğunda katılımcıların yüzde 56,8’i cam şişeyi daha sağlıklı bulduğunu ifade ediyor. Pratiklik ve taşınabilirlik yüzde 16,2 oranında önemsenirken, ambalajı önemsiz bulanların oranı da yüzde 16,2.
Katılımcıların yüzde 50’si meyve suyunu kendisi için satın aldığını belirtirken, yüzde 26,4’ü çocuğu için alıyor. Ebeveynlerin yüzde 80,5’i ise içeceğin doğal ve katkısız olmasına özen gösterdiğini belirtiyor.
MEYVE SUYU DEYİNCE İLK AKLIMIZA NE GELİYOR?
Meyve suyu denilince, Türk halkının yüzde 25,7’sinin aklına ilk olarak beslenme çantası geliyor. Bu cevabı yüzde 18,2 ile kahvaltı, yüzde 15,5 ile şehirlerarası otobüs yolculuğu izliyor. Okul kantini yüzde 14,9, yaz/serinlik cevapları yüzde 14,2, sağlık/vitamin yüzde 6,1 ve piknik/açık hava yüzde 5,4 oranında dile getiriliyor.