Rusya tehdidine caydırıcı çözüm: Türkiye ve 15 NATO üyesinden hava savunma girişimi!

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu NATO üyesi 15 ülke, düşük seviyeli hava tehditlerine karşı savunma çözümleri geliştirmek ve pasif hava gözetleme sistemlerini güçlendirmek için iki yeni çok uluslu girişim başlattı. Savunma sanayisindeki başarısını Çelik Kubbe, Bayraktar TB2, Akıncı ve TUSAŞ Kaan ile kanıtlayan Türkiye, NATO ile uyumunu güçlendirmeyi hedefliyor. Söz konusu girişim ise, Rusya'nın Avrupa'daki tehdidine karşı caydırıcılığı açısından önem taşıyor
Türkiye'nin de olduğu NATO üyesi 15 ülke, iki yeni çok uluslu hava savunma girişimi başlattı. Savunma sanayi alanında küresel çapta üne ve başarılara sahip Türkiye, özellikle S-400 sistemleri nedeniyle yaşadığı gerilimlerin ardından, bu girişimlerle NATO ile uyumunu pekiştirmeyi hedefliyor.
NATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Savunma Bakanları Toplantısı'nın düzenlendiği Brüksel'deki karargahta gerçekleştirilen imza töreninde 15 müttefik ülke, 150 metrenin altındaki "düşük seviyeli" hava tehditlerine karşı "daha etkili çözümler geliştirmeyi" taahhüt etti.
RUS TEHDİDİNE CAYDIRICI ÇÖZÜM
İmzacı ülkelerin arasında Türkiye'nin dışında Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya ve İngiltere yer aldı.
Aynı 15 müttefike ek olarak Çekya, ayrıca radarlar ve uydular gibi aktif hava gözetim kabiliyetlerince tespit edilemeyen tehditleri belirlemek amacıyla gerekli olan gürültü tespiti gibi "pasif hava gözetimi" konusunda çok uluslu girişim başlattı.
Düşük seviyeli hava tehdidi ve pasif hava gözetleme projeleri aracılığıyla katılımcı ülkeler, yeni kabiliyetler geliştirmeye ve edinmeye çalışacak, aynı zamanda daha düşük maliyet ve daha yüksek operasyonel faydalarla ulusal kabiliyetler arasındaki birlikte çalışabilirliği artırmayı amaçlayacak.
Açıklamada, "Ukrayna'daki savaş, küçük insansız hava araçları gibi teknolojilerin çatışmalarda ne kadar etkili ve tehlikeli olabileceğini göstermiştir. NATO'nun bu yeni tehditleri tespit etme, tanımlama, izleme ve bunlara karşılık verme yeteneğini artırırken caydırıcılık ve savunmayı güçlendirmek için teknolojik gelişmelerden yararlanması İttifak için elzemdir." değerlendirmesine yer verildi.
TÜRKİYE İLE PORTEKİZ'DEN ÖNEMLİ ADIM
İmza töreninde süren projelere yeni üyeler de kabul edildi.
Türkiye ile Portekiz, mühimmat stoklarının hazırlanmasını ve yönetimini güçlendirmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlayan ve 2021'de başlatılan Çok Uluslu Mühimmat Depolama Girişimi'ne (MAWI) katıldı.
İngiltere, Türkiye'nin de yer aldığı, Ekim 2023'te başlatılan Sınır Ötesi Hava Sahası Girişimi'nin 21. üyesi oldu. Bu girişim, NATO eğitim ve tatbikatları ile Avrupa'nın çeşitli bölgelerindeki diğer hava faaliyetleri için hava sahasının kullanımı konusunda müttefik ülkelerdeki sivil ve askeri makamlar arasındaki koordinasyonu artırmayı amaçlıyor.
"Çok kısa, kısa ve orta menzildeki hava tehditlerine" karşı modüler çözüm geliştirmeyi amaçlayan ve 2023'te başlatılan Kara Konuşlu Hava Savunma Yetenekleri için Modüler Çözüm (Modular GBAD) Projesi'ne de Romanya, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İtalya, Macaristan, Hollanda, Norveç, Slovenya, İspanya ve İngiltere dahil oldu.
TÜRKİYE'NİN DÜNYACA ÜNLÜ SAVUNMA SİSTEMLERİ: ÇELİK KUBBE
Türkiye'nin yerli teknolojiyle geliştirdiği hava savunma sisteminin adı 6 Ağustos 2024 tarihinde "Çelik Kubbe" olarak açıklandı. "Çelik Kubbe" farklı irtifada hava savunma sistemlerinin birlikte çalıştığı "bütünleşik bir mimari" olarak tarif ediliyor.
BAYRAKTAR TB2
Baykar Bayraktar TB2 (Taktik Blok 2),Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava aracıdır. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıkmış, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir.
Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabilmiştir.
TUSAŞ KAAN
TUSAŞ Kaan, TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı çift motorlu, düşük görünürlük, sensör füzyonu, hava-hava ve havadan yere hâkimiyetlerde üstün özellikleri bulunan beşinci nesil jet savaş uçağı projesidir. 21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu, 6 Mayıs 2024 tarihinde ikinci uçuşunu gerçekleştirmiştir.
İlk etapta 2028’e kadar 20 adet uçağın Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi ve 2030’dan itibaren TSK Envanterinde bulunan F4 ve F-16 tipi eski uçakların yerini alması beklenmektedir.
BAYRAKTAR AKINCI
Baykar Bayraktar Akıncı, Türk savunma sanayi firması Baykar tarafından geliştirilmiş, yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip silahlı insansız hava aracıdır. İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiştir.
Akıncı, iki turboprop motoru ile 5500+ kg azami kalkış ağırlığı sahiptir. Bunun 1350+ kilogramı faydalı yükten oluşur.[1][3] Hava-hava muharebesi yapabildiği için, Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) olarak da adlandırılmaktadır.[4] Akıncı, elektronik destek ve karşı tedbir sistemleri, çift uydu iletişim sistemleri, havadan havaya radar, çarpışmadan kaçınma radarı ve millî olarak geliştirilmiş sentetik aralıklı radar ile donatılmıştır.[5]
Her biri farklı motorlara sahip olmak üzere Akıncı A, Akıncı B, Akıncı C adlı üç farklı varyantı bulunmaktadır.