Sıfır Atık Projesinde tarihi başarı! 60 milyon tonu geri dönüştürüldü

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sıfır Atık Projesinde tarihi başarı! 60 milyon tonu geri dönüştürüldü
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yedi seneyi geride bırakan projede 60 milyon ton atığın geri dönüşümüyle ekonomiye 185 milyar lira kazandırıldı, 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 5,9 milyon ton sera gazı salınımı engellendi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından 2017 senesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar tarafından sayısız ödüle layık görüldü. Projenin 7 yıllık karnesi de belli oldu. Büyük başarılara imza atılan projede 7. yıl sloganı “7 Yılda 7 Kıtada” olarak belirlendi. Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, projenin başından bugüne kadar 60 milyon ton atığın geri kazanıldığını, ekonomiye 185 milyar lira katkıda bulunulduğunu söyledi.

GERİ KAZANIM ORANI YÜZDE 35 

Sıfır Atık Projesi ile ülkenin her kesiminde sıfır atık hassasiyetinin geliştiğini, ülkede “azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür” ilkesinin yaygınlaştığını belirten Ali Rıza Öner “Doğru atık yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadelenin birinci şartı. Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan proje ile 7 yıl önce yüzde 13 olan geri kazanım oranı, bu yıl yüzde 35’e yükseldi. Bu oranın 2035’te yüzde 60’lere ulaşması hedefleniyor” dedi. Öner, 7 yıllık süreçte 498 milyon ağacın kesilmekten kurtarıldığını ve 5,9 milyon ton sera gazı salınımının engellendiğini belirtti. 

22 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ 

Bugüne kadar 29,3 milyon ton kâğıt-karton, 7,8 milyon ton plastik, 2,9 milyon ton cam, 3,7 milyon ton metal, 16,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam 59,9 milyon ton geri kazanılabilir atığın ekonomiye kazandırıldığını kaydeden Öner, hareket kapsamında 22 milyon kişiye de sıfır atık eğitimleri verildiğini söyledi. TAYED Başkanı, Sıfır Atık Projesi’nin başarıyla devam edebilmesi için hâlihazırda kurulu olan katı atık bertaraf tesislerinin sürdürülebilir şekilde çalışması gerektiğini dile getirdi.

TÜRKİYE MODEL ÜLKE 

Katı atık bertarafında Türkiye’nin alt ve orta gelir grubuna dâhil olan ülkelere model olabileceğine dikkat çeken Öner “Çünkü dünyanın büyük bölümü atıklarını karışık olarak topluyor. Bizde uygulanan bertaraf modelleri, diğer ülkelere çok uygun. Tesislerimizde neredeyse her ay yabancı misafirlerimiz oluyor. 15 gün önce Sayın Cumhurbaşkanı’mızın daveti üzerine ülkemize gelen Lesotho Başbakanı Sam Matekane tesislerimizi gezdi ve bilgi aldı. Bizleri ülkesine yatırım için davet ettiler, önümüzdeki aylarda iadeiziyaret yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...