Sosyal medya kısıtlamasının bomba detayları: Çocuklar artık mesajlaşamayacak

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sosyal medya kısıtlamasının bomba detayları: Çocuklar artık mesajlaşamayacak
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sosyal medyada 16 yaş sınırını da içeren düzenlemenin detayları belli olmaya başladı. Düzenlemede oyun platformlarında yaş sınırlaması yapılacağı ve mesajlaşma gibi özelliklerin çocuklara kapatılmasının zorunlu olacağı öğrenildi. Ayrıca çocukların mahremiyetiyle ilgili ailelere bilgilendiren eğitimler verilecek.

Suça sürüklenen çocuklar son zamanlarda 3. sayfa haberlerine sık sık konu olmaya başladı. Özellikle oyunlar ve bazı uygulamalarda çeteleşmeler sonrası bakanlıklar harekete geçti. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Adalet bakanlıklarınca çalışmaları süren sosyal medya düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Düzenleme öncelikli olarak 13-16 yaş arası çocukların sosyal medya kullanımını ebeveyn iznine bağlayıp 13 yaş altına ise yasaklamayı öngörürken diğer detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Sabah'ın haberine göre, sosyal medyada çocuk istismarına geçit verilmemesi için Türk Ceza Kanunu'nun 9'uncu bölümünde "Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar" başlığı altında yer alan suçların çocuklara karşı işlenmesi halinde ağırlaştırılmış cezalarla yaptırıma bağlanması sağlanacak.

ÇOCUKLAR ARTIK MESAJLAŞAMAYACAK

Oyun platformlarında çocuklar ve gençlerin korunmasına yönelik de düzenlemeler yapılacak. Özellikle oyunlarda yaş sınırlamaları yapılması ve chatbox (mesajlaşma) gibi özelliklerin çocuklara kapatılması zorunlu olacak.

Ayrıca Instagram, TikTok ve Facebook gibi platformlarda, içerik yükleyicilerin yükleme sırasında yaş skalasını belirten bir ekranla karşılaşması sağlanacak.

Örneğin, YouTube'da olduğu gibi içeriklerin "Çocuklara Özel", "Çocuklara Özel Değil" şeklinde kategorize edilmesi zorunlu hale getirilecek.

İnternette yer alan videoların televizyonlardaki akıllı işaretlerde olduğu gibi " 18", " 7" gibi yaş sınıflandırmaları ile etiketlenmesi bir standart haline getirilecek.

RUH SAĞLIĞI YASASI ÇIKACAK

Dijital bağımlılığın fiziksel sağlığı olumsuz etkilediği ve bu etkinin nesiller boyunca aktarılabildiği gerçeğinden yola çıkılarak dijital bağımlılık ve siber zorbalık gibi sorunlarla mücadele için Ruh Sağlığı Yasası hazırlanacak.

Yetişkinlerin dijital bağımlılığı da göz önünde bulundurularak Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) tarafından sunulan ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden yetişkin dijital bağımlılığa sahip kişilerin faydalandırılması sağlanacak.

Yetişkinler için Sağlık Bakanlığı'nın sigarayı bırakma kampanyası olan "Başarabilirsin" örneğinde olduğu gibi sosyal medya hesapları oluşturularak iyi uygulama örneklerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak.

ANNE VE BABALARA DESTEK UYGULAMALARI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, anne ve babaların çocuk yetiştirme sürecinde destek alabileceği "İlk Öğretmenim Ailem" adlı mobil uygulamayı hizmete sundu.

Uygulama, gebelikten ilkokula kadar olan süreçte ebeveynlere rehberlik etmeyi amaçlıyor. Uygulamada gebelikte günlük hayat, bebeğin gelişimi, uyku düzeni, güvenli bağlanma, pozitif disiplin ve mahremiyet gibi konularda videolu anlatımlarla bilgiler sunuluyor.

"Baba Oluyorum" bölümüyle babalara özel içerikler de yer alıyor. Ayrıca anne-babalar, uzmanlara anlık olarak soru sorarak danışmanlık hizmeti de alabiliyor.

Ebeveynlerin, çocuklarının mahremiyetine saygılı olması gerektiği ve çocuklarıyla ilgili bilgileri sosyal medyada paylaşması (sharenting) konusunun üzerinde durulacak ve ailelere eğitimler verilecek.

Çocukların, ebeveynlerin ve öğretmenlerin dijital dünyadaki risklere karşı korunabilmesi için dijital-okuryazarlık çalışması sil baştan yenilenecek.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...