Veriler açıklandı, tahminler değişti: Asgari ücrette tüm beklentiler tek rakamda!

- Güncelleme:
Veriler açıklandı, tahminler değişti: Asgari ücrette tüm beklentiler tek rakamda!
Gündem Haberleri

Milyonların beklediği asgari ücrete zam maratonu iki hafta sonra başlayacak. Merkez'in ve piyasanın güncellenen son tahminleri asgari ücret hesabını da değiştirdi. Hükümet kanadından peş peşe açıklamalar gelirken, tahminler tek bir rakam üzerinde yoğunlaştı. 

Milyonlarca çalışan yeni yılla beraber asgari ücrete yapılacak zammı merak ediyor. Görüşmelerin başlamasına 2 hafta kalırken masada öncü veri, enflasyon verisi olacak. 

Bu kapsamda hükümet, Merkez Bankası ve piyasanın güncellenen son tahminlerine göre asgari ücret hesabı yapıldığında yeni rakamlar ortaya çıktı.


AÇIKLAMALAR ART ARDA GELDİ

Öte yandan yeni asgari ücret rakamına ilişkin hükümet kanadından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan; Merkez Bankası kanadından ise TCMB Başkanı Fatih Karahan ve yardımcısı Cevdet Akçay'dan peş peşe açıklamalar geldi.


CEVDET YILMAZ NE DEDİ?

Bütçede ücretlerle ilgili artış oranı konulmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Memurlarla ilgili süreç belli kurala bağlanmış, toplu sözleşme çerçevesinde işliyor. Asıl merak edilen konu asgari emekli ücreti. Geldiğimiz noktada 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Asgari ücret kamunun tek başına belirlediği ücret değil. Üçlü mekanizma var. Metropollerde özellikle soruyorum 'Ne kadar ücret veriyorsunuz?' diye. Genelde asgari ücretin üzerinde bir noktaya gelmiş durumda" dedi.


Yılmaz, 2025 yılı asgari ücreti ile ilgili olarak da şöyle konuştu:

Buradaki süreç müzakereler sonucunda şekillenecek. İl bazında farklı satın alma gücü olduğunu söyleyebiliriz. Yıl sonunda müzakereler yapılacak, onun sonucunda şekillenecek. Hem reel ekonominin durumu hem sosyal dengeler hem de tarafların beklentileri görülerek denge içinde bir yaklaşım olacak.


BAKAN ŞİMŞEK'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni yılda uygulamaya girecek asgari ücretle ilgili rakam vermek için henüz erken olduğunu ifade ederken, ancak çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini kaydetti. Şimşek, "Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Geçen sene asgari ücret yüzde 107.5 arttı. Geçen sene enflasyon neydi? Yüzde 65. Bu sene enflasyon yüzde 44'e revize edildi, yüzde 49 vermişiz" dedi.


"MUTABIK TUTAR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2002'de 184 lira olan asgari ücretin, reel olarak yüzde 254 artırılarak bu yıl net 17 bin 2 lira olarak uygulandığını hatırlatarak, "Aralık ayında, 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için yine komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz" dedi.


"KURULUN TARAFI DEĞİLİZ"

TCMB Başkanı Karahan, yılın son enflasyon raporunu sunduktan sonra aldığı sorularda yurt dışı toplantılarında asgari ücret zammına ilişkin geçen diyalogta soruldu. Merkez Bankası Başkanı Karahan, "İddia edildiği gibi kapalı kapılar ardında başka bir şey söylediğimiz doğru değil. Bunu net bir şekilde yalanlamak istiyorum" diyerek konuya ililşkin şu açıklamalarda bulundu:

Bu konuda bizim normatif bir şekilde şöyle olmalı diye bir değerlendirme yapmamız söz konusu değil doğru da olmaz. Biz karar verici değiliz. Bir kurul var burada. Kurul toplanıyor. Belli süreçleri var. Süreçleri işletiyor. Çeşitli kesimleri dinliyor ve bir karar veriyor. Biz bu kurulun bir tarafı olmadığımız gibi resmi ya da gayri resmi herhangi bir tavsiyede de bulunmuyoruz. Bununla birlikte raporumuzda bir enflasyon tahmini vermek durumundayız. Hedefleme yapıyoruz.

Dolayısıyla ücret gelişmeleri dahil çeşitli varsayımlar yapmamız gerekiyor. Buradaki varsayımları yaparken de yetkili merciilerin yaptığı açıklamalar üzerinden farklı senaryolar oluşturuyoruz. Bu doğrultuda bir varsayım seti kullanarak tahminlerimizi oluşturuyoruz.


"ENFLASYON ORTAMINDA ÜCRETLER ERİR"

Fakat genel olarak şunu net bir şekilde söylemek istiyorum. Yüksek enflasyon ortamında ücretler reel olarak erir. Bizim yapmamız gereken enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak. Bunda kararlıyız. Bugüne kadar yaptıklarımızla da bu kararlı duruşu gösterdiğimizi düşünüyorum.

Enflasyon net bir şekilde düştüğünde alım gücünün arttığını, kalıcı bir düzelme olduğunu ve refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından daha düzgün bir şekilde paylaşıldığını göreceğimizi düşünüyorum.


TCMB BAŞKAN YARDIMCISI AKÇAY'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Karahan'ın asgari ücret hakkında açıklamalarına şu ifadeleri ekledi:

Asgari ücret ile ilgili birkaç pozitif değerlendirme yapayım. Normatif değil pozitif değerlendirme. Birincisi başkanın da aynen söylediği gibi biz tavsiye mercii değiliz ama asgari ücret artış oranlarında ücret geçişkenliğinin ne olduğu, bunun enflasyona etkisinin ne olacağı konusunda çalışmalarımız var. İkincisi asgari ücret artışının iktisadi faaliyetin nispeten zayıfladığı bir dönemde yapılmasının geçişkenliği azaltacağı da aşikar olmak durumunda. Sadece faaliyetin yükseldiği bir dönemde yaptığınız asgari ücret artışının ücretler ve enflasyona gecişkenliği daha yüksek olacak. Ama döngünün yavaşlama döneminde yapıyorsanız bunu etkisi daha az olacak. Böyle bir şansımız var. Dolayısıyla bu dönem önemli bir dönem.

Bir de ücret dağılımına baktığınızda asgari ücrette, düşük vasıflı çalışanların ücretlerinin dağılımda zarar görmemesi için yine burada yapılacak artışın aslında böyle bir şey yaratmayacağını söylemek lazım. Bundan kastım diğer ücretlerde yapılacak olan artış oranları, iktisadi faaliyetin böyle bir döngüsünde asgari ücret artışının muhtemelen gerisinde kalacak. Bir de bizim aslında birazcık baktığımız bütçelemeler şu anda bu rakamların düşük düzeylerde gezdiğini bize söylüyor ki bu olumlu bir şey enflasyon açısından.


"İLERİYE DÖNÜK ENDEKSLEME YAPMAMIZ GEREK"

Bir de şunu belirtmekte belki fayda var. Bu katılıkla ilgili bir şey aslında. Bir noktada illa ki ileriye dönük endekslemeye geçmek zorundayız. Geriye dönük endekslemeler sürekli aslında kendi kendini yaratan bir süreç doğuruyor. Bir noktada ileriye dönük endeksleme hem kamuda hem özel sektörde devreye girmek zorunda. Ben yine bu konjonktürün bunun için uygun bir dönem olduğu kanaatindeyim. Bunu bu dönemde başlatabilirsek hem asgari ücrette düşük vasıflı çalışan ücretlerinin dağılımında hit yemediği, darbe yemediği bir dönem olma şansı var bunun hem de ileriye dönük endekslemenin devreye girmesi için uygun bir zaman.


İŞTE MERAK EDİLEN O RAKAMLAR

Sabah'ın haberine göre kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise piyasanın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 44,81 oldu. Güncellenen son tahminlerle asgari ücret 2025 zam hesabı değişti. Yeni rakamlar ortaya çıktı:

OVP TAHMİNİ: YÜZDE 41.5 ARTARSA

NET ASGARİ ÜCRET: 24.057,83 TL

TCMB TAHMİNİ: YÜZDE 44 ARTARSA

NET ASGARİ ÜCRET: 24.482,88 TL

PİYASANIN TAHMİNİ: YÜZDE 44,81 ARTARSA

NET ASGARİ ÜCRET: 24.620,59 TL

ORTALAMA TAHMİN: YÜZDE 43,43 ARTARSA

NET ASGARİ ÜCRET: 24.385,96 TL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...