Teknolojide kuantuma geçiyoruz! Türkiye'nin güvenliğini ve üstünlüğünü sağlayacak

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Teknolojide kuantuma geçiyoruz! Türkiye'nin güvenliğini ve üstünlüğünü sağlayacak
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Savunma Sanayii Başkanlığı, kuantum teknolojileri, yapay zekâ, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi derin ve çığır açan teknolojilerde askerî ve sivil kullanıma yönelik AR-GE ile ÜR-GE faaliyetlerini destekleyecek.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Savunma sanayiinde önemli atılımlar gerçekleştiren Türkiye, kuantum teknolojilerine geçmeye hazırlanıyor. Savunma ve güvenlik ihtiyaçlarında dışa bağımlılığı azami ölçüde ortadan kaldırmayı amaçlayan ve yerli üretim yetkinliklerini geliştirilmesi için çıkılan yolda el yükselten Savunma Sanayii Başkanlığı, kuantum teknolojileri, yapay zekâ, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi derin ve çığır açan teknolojilerde askerî ve sivil kullanıma yönelik AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerini destekleyecek. Bu çerçevede, Kuantum LİDAR Geliştirilmesi Projesi kapsamında sistem isterlerinin belirlenmesi için start verildi. Kuantum LİDAR’la, görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan ışık kaynağı kullanılarak elde edilecek dolanık fotonlar ile radar geliştirilmesi hedefl eniyor. Mikrodalga Kuantum Radar Bileşenleri Geliştirilmesi Projesi kapsamında da ön tasarım aşaması faaliyetleri yürütülecek. Soğuk Atom Tabanlı Ataletsel Sensör Geliştirilmesi Projesi kapsamında teklif değerlendirme aşamasına gelen Türkiye, Atomik Saat Geliştirilmesi kapsamında projelendirme faaliyetlerini hayata geçirecek. Kuantum OTAĞ Projesi çalışması başlatılacak. Kuantum teknolojileri kapsamında ayrıca sahte görüntü tespit yöntemleri geliştirilmesi için de çalışmalar yürütülecek.

OTONOMİ-HABERLEŞMEYE DAMGA  

Hipersonik Teknolojileri alanında çalışılan Kompozit Katı Yakıtlar İçin Bağlayıcı-Katalizör Bileşeni Geliştirilmesi (KARBOSEN) Projesi ile Kompozit Katı Yakıtlar için Bağlayıcı-Katalizör Geliştirme amacıyla küçük ölçek üretimleri için altyapı adaptasyon çalışmaları yürütülecek. Yapay zekânın elektronik harp sistemlerinde kullanılmasına yönelik Bilişsel Elektronik Harp alanında YANKI, BİLRAD, BERAY projeleri için çalışmalara başlanılacak. Otonomi ve haberleşme alanında ise TORAMAN ve KAPTAN projelerine start verilecek.

NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI

Sektörün artan nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla eğitim altyapısı güçlendirilecek. Bu çerçevede Anadolu ve fen liseleri öğrencilerine yönelik olarak iki farklı yetkinlik geliştirme programı sürdürülecek. Üniversite öğrencilerine yönelik dört farklı yetkinlik geliştirme programı hayata geçirilecek. Gençlerin savunma sanayine yönelik ilgisini artırma için ise teknoloji yarışma programlarına ağırlık verilecek. Sektörün Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmesi amacıyla savunma sanayii şirketlerinin dijital dönüşüm olgunluğu artırılacak, verinin etkin kullanımı ve güvenliği sağlanacak.

KÜRESEL ÖLÇEKTE REKABET 

Türk Savunma Sanayii’nin küresel ölçekte rekabetçi bir konuma ulaştırmak amacıyla çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle savunma sanayii iş birliği toplantıları düzenlenecek, resmî heyetler Türkiye’de kabul edilerek savunma sanayii kabiliyetleri anlatılacak ve yurt dışında gerçekleştirilecek savunma sanayii fuarlarına millî katılım sağlanarak fi rmalarımıza devlet desteği sağlanacak. Savunma sanayii alanında ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle planlı 17 Savunma Sanayi İş birliği (SSİ) toplantısı gerçekleştirilecek.

HEDEF NATO İHALELERİ 

Askerî alanda teknoloji yoğun ürün ve hizmetler için kazanılan yetenekler, sanayileşme hedefleri doğrultusunda sivil alanda da etkin kullanılacak. Sektör paydaşları arasında iş birliğini güçlendirmeye yönelik platformlar oluşturulacak. Gerek savunma ve güvenlik gerekse sivil alanda siber güvenlik ihtiyaçları, azami ölçüde yerli ve yetkin çözümlerle karşılanacak. Türk Savunma Sanayii firmalarının NATO ihalelerindeki payını artıracak şekilde sektör ve paydaşlarla konferans, çalıştay, ziyaret gibi faaliyetler gerçekleştirilecek.

TÜRKÇE SAVUNMA DİL MODELİ  

Yerli ve millî savunmada yüzde 80 hedefi yakalanırken “Türkçe Savunma Dil Modeli ve Konuşma Tanıma Geliştirme Projesi” için de faaliyet yürütülecek. Savunma Sanayii Başkanlığı yeni nesil yapay zekâ yöntemleri geliştirilmesi konusunda AR-GE geniş alan çağrısı faaliyetinde bulunacak. Merkezî Sürü İHA Geliştirilmesi Projesi için de çalışmalara hız verme kararı alan Türkiye, ayrıca hipersonik sistemlerde kullanılacak alt bileşenlere ilişkin yakıt geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi kararı aldı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...