Türkiye savunma sanayisinde tarihi rekor! İlk 2 ayda 2 milyar dolarlık anlaşma
Savunma devleri hız kesmiyor. Son iki yılda 20 milyar doların üzerinde ihracat sözleşmesi yapan Türk şirketleri, bu yılın ilk iki ayında 650 milyon dolarlık teslimat gerçekleştirdi.
Türkiye, savunma sanayisinde tarihi bir hamle yaparak yılın ilk iki ayında 2 milyar dolara yakın ihracat sözleşmesi imzaladı. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Türkiye, savunma sanayisindeki yerlileşme ve millileşme oranlarında açık ara en başarılı ülke” diyerek sektördeki yükselişi vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından organize edilen ve ROKETSAN’ın ev sahipliği yaptığı “Stratejik İş Ortaklığı Zirvesi” büyük işbirliklerine sahne oldu. Görgün, savunma sanayisinin tasarımdan üretime, AR-GE’den inovasyona kadar geniş bir perspektifle ilerlediğini belirterek, “Türk savunma sanayisi, güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını yerli ve milli çözümlerle karşılıyor” dedi.
TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİNDE REKOR KIRIYOR!
Türkiye, 2023 yılında 180 ülkeye 7,1 milyar dolarlık savunma ihracatı gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı. Son iki yılda imzalanan uluslararası sözleşmelerin toplam değeri 20 milyar doları aşarken, 2025’in ilk iki ayında 650 milyon dolarlık teslimat yapıldı.
Açıklanan rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %34’lük bir büyümeye işaret ediyor. Türkiye, bugüne kadar 185 farklı ülkeye savunma sanayi ürünleri ihraç ederek küresel pazardaki yerini daha da sağlamlaştırdı.
YENİ NESİL ASKERİ ARAÇLAR İÇİN DEV ANLAŞMA
SSB, BMC ve FNSS ile “Yeni Nesil Araçlar Projesi” için tarihi bir sözleşme imzaladı. Anlaşma kapsamında Türk ordusuna 29 adet ALTUĞ 8x8 Zırhlı Muharebe Aracı teslim edilecek.
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, ALTUĞ’un %80’e varan yerlilik oranıyla üretileceğini belirterek, “Bu proje, Türkiye’yi zırhlı araç üretiminde küresel bir marka yapacak” dedi.
FNSS tarafından geliştirilen PARS ALPHA 8x8, sınıfının en iyisi olarak dikkat çekiyor. Savunma Sanayii Başkanlığının 4 yıl süren zorlu prototip yarışma testlerini başarıyla geçen araç, dünyada ilgi odağı haline geldi.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, “Türk ordusu, yerli ve milli savunma sanayiinin ürettiği silah ve araçlarla her geçen gün güçleniyor. Türkiye, küresel askeri güçler arasında yerini sağlamlaştırıyor” açıklamasında bulundu.
FİNANSMAN DESTEĞİ VE YENİ LEASİNG PROGRAMI GELİYOR
Savunma sanayisinde yerli üreticilerin desteklenmesi için finansal çözümler de devreye giriyor. Görgün, “Makine-teçhizat alımında kredi kolaylığı sağlayacak ‘leasing programı’ ile ilgili yarın lansman yapacağız” diyerek yeni bir finansman modelinin müjdesini verdi.
Ayrıca, Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Destekleme Programı kapsamında, bütçenin 5 kat artırılarak 25 milyon dolara çıkarıldığı ve bu programa 200’den fazla firmanın başvurduğu açıklandı.