Türkiye ve Irak'tan ortak güvenlik bildirisi: Öcalan'ın silah bırakma çağrısı uygulansın

Türkiye ile Irak arasında ortak güvenlik bildirisi yayımlandı. İki ülkenin iş birliğini arttırma yönündeki kararlılığının kayda alındığı bildiride, "Öcalan'ın PKK'nın feshedilmesi ve silah bırakması yönündeki çağrısının uygulanmasının öneminin altı çizilmiştir. Taraflar, bu ortak tehdit karşısında mevcut eşgüdüm ve işbirliğinin kararlı şekilde muhafazasına dair müşterek iradelerini vurgulamıştır" denildi.
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizmasının Beşinci Toplantısı'nın ardından ortak güvenlik bildirisi yayımlandı. Bildiride iki ülkenin terörle mücadele ve diğer alanlarda iş birliğini arttırma yönündeki kararlılığına vurgu yapıldı.
"PKK’nın her iki ülke için teşkil ettiği ortak tehdit ışığında, Öcalan’ın, PKK’nın feshedilmesi ve silah bırakması yönündeki çağrısının uygulanmasının öneminin altı çizilmiştir" ifadelerinin yer aldığı Güvenlik Mekanizması bildirisinde şunlar kaydedildi:
KALKINMA YOLU PROJESİ'NE DİKKAT ÇEKİLDİ
Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizmasının Beşinci Toplantısı, Türkiye Cumhuriyeti tarafından Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı ve İçişleri Bakan Yardımcısının; Irak tarafından Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Müsteşarı, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı, IKBY İçişleri Bakanı ve Ulusal İstihbarat Servisi Başkanının katılımıyla 13 Nisan 2025 tarihinde Antalya’da düzenlenmiştir.
Taraflar, yek diğerinin siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne atfettikleri önemi tekraren vurgulamıştır. Taraflar; askeri, sınır güvenliği, terörle mücadele, savunma sanayii, enerji, su ve Kalkınma Yolu Projesi dahil olmak üzere tüm ikili alanlarda eşgüdüm ve işbirliğini artırma kararlılıklarını teyit etmiştir.
"ÖCALAN'IN ÇAĞRISI UYGULANSIN"
Taraflar, ikili ilişkilerini karşılıklı ziyaretler vasıtasıyla kurumsal ve sürdürülebilir bir çerçevede ilerletme konusundaki müşterek iradelerini vurgulamıştır. Bu kapsamda, Başbakan Sayın Muhammed Şiya Sudani’nin, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısının icra edilmesi maksadıyla 8 Mayıs 2025 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştirecekleri mutasavver ziyaretin önemi vurgulanmıştır.
PKK’nın her iki ülke için teşkil ettiği ortak tehdit ışığında, Öcalan’ın, PKK’nın feshedilmesi ve silah bırakması yönündeki çağrısının uygulanmasının öneminin altı çizilmiştir. Bu kapsamda, taraflar, bu ortak tehdit karşısında mevcut eşgüdüm ve işbirliğinin kararlı şekilde muhafazasına dair müşterek iradelerini vurgulamıştır. Suriye’deki Al-Hol, Roj ve diğer kamplara bir çözüm bulunmasının arzettiği aciliyet nedeniyle, Taraflar, sorunu ele almak maksadıyla ortak bir komite kurmanın gerekliliğini teyit etmiştir.
GAZZE SOYKIRIMINA KARŞI ORTAK MESAJ
Terörizmle mücadeleye ilişkin olarak Suriye ve komşularınca 9 Mart 2025 tarihinde Amman’da başlatılan “Beşli Mekanizma” bağlamında, Taraflar, Ortak Operasyon Merkezi’nin kurulmasına dair kararlılıklarının altını çizmiştir. Taraflar, İsrail’in Gazze Şeridi ve Lübnan halkı ile Suriye topraklarına yönelik olarak gerçekleştirdiği ağır ihlallerden duydukları derin endişeyi ifade etmiştir.
ABD ve İran heyetlerinin Muskat’ta 12 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirdikleri toplantının olumlu çıktıları Taraflarca memnuniyetle karşılanmıştır. Bu diyaloğun devamının, ihtilafa barışçıl çözüm bulunmasına imkan sağlayacağına inanılmaktadır.
ÜST DÜZEY KATILIM
Toplantı, Türkiye tarafından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Irak tarafından Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve heyetinin katılımıyla Antalya'da yapıldı.
Toplantının ardından yayımlanan ortak bildiride, taraflar birbirlerinin siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdikleri önemi bir kez daha vurguladı.