Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A hizmete alındı!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A Hizmete Alma Töreni'nde konuştu. Türksat 6A'nın Türkiye'nin uzaydaki izini daha da güçlendireceğini söyleyen Uraloğlu, "Türksat 6A, en az 15 yıl boyunca TV yayıncılığı, acil durum haberleşmesi ve kesintisiz iletişim hizmetleriyle milletimizin hizmetinde olacak." dedi.
Türksat 6A Hizmete Alma Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin 1994'te başlayan uydu serüveninin, Türksat 1B, 1C, 2A, 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B ile güçlenerek devam ettiğini söyledi.
Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipmanla üretilen Türksat 6A'yı hizmete alarak, Türkiye'yi haberleşme uydusu tasarlayıp üretebilen dünyadaki 11 ülke arasına taşıdıklarını ifade eden Uraloğlu, "Türksat 6A, sadece bir uydu değil, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla şekillenen, ülkemizin mühendisliğinin, emeğinin ve vizyonunun uzaya kazınmış bir mührüdür." diye konuştu.
Uraloğlu, bu tarihi başarının temellerinin 2014'te proje finansörleri olan Bakanlığa bağlı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi, TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalanan anlaşmayla atıldığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı da ASELSAN tarafından geliştirilen görev yüküyle projeye paydaş olarak destek verdi. 2015'te açılan Kahramankazan'daki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezimiz (USET) uydunun tasarım, entegrasyon ve test süreçlerinin ana üssü oldu. TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi milli kurumlarımızla uydu yönetim birimi, tepki tekeri, güneş algılayıcıları, antenler ve güç kontrol birimleri gibi kritik bileşenleri yerli imkanlarla üreterek bu projeyi bir şahesere dönüştürdük."
"UYDUNUN UZAY YOLCULUĞU 9 TEMMUZ 2024'TE BAŞLADI"
Uraloğlu, uydunun asıl uzay yolculuğunun 9 Temmuz 2024'te SpaceX'in Falcon 9 roketiyle uzaya başarıyla fırlatılmasıyla başladığını, 20 Temmuz 2024'te geçici yörüngesine yerleştiğini, 23 Ekim 2024'te burada yapılan testleri başarıyla tamamladığını ve 28 Aralık 2024'te nihai görev yörüngesi olan 42 derece doğu yörüngesine ulaştığını anlattı.
"İLK TEST 17 ŞUBAT'TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ"
Uydunun, 17 Şubat'ta gerçekleştirilen ilk test yayınıyla haberleşme kabiliyetlerini kanıtlandığını bildiren Uraloğlu, bu başarının, Türkiye'nin uzayda kesintisiz iletişim sağlama gücünün en net göstergesi olduğunu söyledi.
Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye'nin, iletişimde yeni bir çağın kapısını sonuna kadar araladığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye'nin küresel iletişim ağı yeniden şekilleniyor. Mevcut aktif 5 uydumuzla 3,5 milyarlık nüfusa hizmet sunuyorduk. Türksat 6A ile Hindistan'ın önemli bir bölümü, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi yeni coğrafyalara ulaşarak, hizmet verdiğimiz nüfusu 5 milyarın üzerine yükselttik. Bu, dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına erişen Türkiye demektir.
Türksat 6A, en az 15 yıl boyunca TV yayıncılığı, acil durum haberleşmesi ve kesintisiz iletişim hizmetleriyle milletimizin hizmetinde olacak. Mevcut uydularımızı yedekleyerek hizmet kalitemizi güçlendirecek, ek kapasiteyle Türksat'ın sunduğu imkanları artıracak. Türksat 6A, afet ve kriz anlarında iletişim sürekliliğini sağlayarak milli güvenliğimizin temel taşlarından biri olacak, Türkiye'nin gücüne güç katan savunma sanayimize de hizmet edecek."
Projenin, onlarca genç mühendisin yetişmesini sağladığını, uydu ve uzay teknolojilerinde insan kaynağı kapasitesini artırdığını anlatan Uraloğlu, "Bir haberleşme uydusunun yaklaşık 250 milyon dolar değeri olduğu düşünüldüğünde, Türksat 6A'nın ekonomik ve stratejik kazanımları da ülkemizin ekonomik gücüne güç katacaktır. Dışa bağımlılığı azaltarak milli güvenliğimizi perçinleyen bu proje, Türkiye'yi bölgesinde uydu üretim merkezine de dönüştürmüştür." değerlendirmesinde bulundu.
"UYDUNUN FIRLATMA SÜRECİ TÜRKSAT TARAFINDAN DOĞRUDAN YÖNETİLDİ"
Uraloğlu, uydunun fırlatma sürecinin TÜRKSAT tarafından doğrudan yönetildiğini aktararak, bunun, Türkiye'nin uzay projelerinde bağımsız yönetim kabiliyetinin ve küresel liderlik gücünün bir göstergesi olduğunu bildirdi.
Türksat 6A'nın, haberleşme uydusu olmanın ötesine geçtiğini vurgulayan Uraloğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin uzaydaki izini daha da güçlendirecek, gökyüzünde milletimizin gururunu sonsuza dek taşıyacaktır. İnşallah, haberleşme uydularımızın yedinci serilerinin hazırlık çalışmalarına da başladık. Yedinci nesil uydularımızla hem yerli ve milli kaynaklarımızı kullanacağız hem de uluslararası işbirliklerinden azami yararlanacağız. Türkiye Yüzyılı'nda, daha nice eserlere Sayın Cummhurbaşkanımızın liderliğinizde imza atacağımıza canı gönülden inanıyorum."
BAKAN KACIR: UZAY ÇALIŞMALARI BİRKAÇ ÜLKENİN TEKELİNDEN ÇIKTI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A Hizmete Alma Töreni'nde yaptığı konuşmada son 20 yılda fırlatma maliyetlerinde yaşanan hızlı düşüşün, uzay çalışmalarını birkaç ülkenin tekelinden çıkardığını dile getirdi.
Uzayın artık daha fazla ülkenin söz sahibi olabildiği, tarımdan sağlığa, haberleşmeden bilgi teknolojilerine farklı alanlarda yeni buluşların hızla yaygınlaştığı bir alana dönüştüğüne dikkati çeken Kacır, yaklaşık 600 kilogram olan ve 600 kilometre yörüngede görev yapan yer gözlem uydularından sonra çıtayı yükselttiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"36 bin kilometre yer sabit yörüngede görev yapacak 4 bin 250 kilogramlık haberleşme uydusu ile kabiliyetlerimizi bir üst lige taşıdık. Türksat 6A Projesi'nde daha evvel yurt dışından temin edilen Türksat haberleşme uydularının tedarik ve işletme süreçlerinde elde ettiğimiz deneyimle gözlem uydularındaki üretim kabiliyetimizi birleştirdik.
TÜBİTAK Uzay, TÜRKSAT, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech'ten 500'e yakın uzmanın görev aldığı projeyle uydu teknolojilerinde geniş bir insan kaynağı havuzu ve tecrübe birikimi oluşturduk. Güç elektroniklerinden uçuş bilgisayarına, yıldız izlerden tepki tekeri ve elektrikli itki sistemine 24 farklı kategoride 84 ekipmanı yerli imkanlarla üreterek, yüzde 80'in üzerinde yerlilik düzeyine eriştik. Kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduk."
"UZAYDA İDDİAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"
Bakan Kacır, Türkiye'de bugüne kadar ürettikleri en yüksek değere sahip teknoloji ürünü Türksat 6A'nın yörünge kabul testleri ve devreye alma işlemleri sonrasında bugün TÜRKSAT'ın işletmesi için hazır durumda olduğunu dile getirdi. Uydu çalışmalarında tarihi bir dönemeç niteliğindeki bu projenin ardından yeni atılımları hayata geçirmeye devam ettiklerini aktaran Kacır, şöyle konuştu:
"Tarihimizin en büyük bütçeli teşvik programı HIT-30 ile uzay teknolojilerinde yatırımları destekliyoruz. Rekabet Öncesi İşbirliği Programı'mızda yakın yörünge uydularının üretiminde kabiliyetlerimizi geliştirecek Uydu Teknolojileri Geliştirme Çağrımız büyük ilgi gördü. Önümüzdeki dönemde uydu geliştirme alanında kamudaki kapasiteyi tek çatı altında toplayacağız. Küresel rekabet gücüne sahip milli uydu şirketimizi oluşturacağız. Türksat 6A Projesi'nde elde ettiğimiz kazanımlardan üst düzeyde yararlanacağımız Türksat 7A ile yüksek çözünürlüklü gözlem gerçekleştirecek yeni nesil takım uydularımız İmece-2 ve İmece-3 ile uzayda iddiamızı güçlendireceğiz."
Gözlem uydularında elektro-optik kamera gibi yüksek katma değerli sistemlerde başlattıkları ihracatı haberleşme uydularıyla sürdüreceklerini vurgulayan Kacır, AR-GE ve üretim kabiliyetlerini Ay Misyonu'nda değerlendirdiklerini de anlattı.

FAHRETTİN ALTUN: ERİŞİM NÜFUSU 5 MİLYARA ULAŞACAK
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın hizmete alınacağını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, konuyla ilgili paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Bu tarihi adım, Türkiye'nin uzay ve iletişim teknolojilerindeki tam bağımsızlık hedefinin somut bir göstergesidir. TÜRKSAT 6A ile birlikte kapsama alanımız Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı da içine alacak şekilde genişleyecek böylece 3,5 milyar olan erişim nüfusu 5 milyara ulaşacaktır. En az 15 yıl görev yapacak olan bu uydu, aynı zamanda Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkelerden biri olduğunun tescilidir. Türkiye Yüzyılı'nda, her alanda öncü ve lider bir Türkiye idealimizin uzaydaki sembolü olan Türksat 6A'nın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."