"Yenidoğan çetesi" için hesap vakti! İlk duruşma başlıyor

Türkiye’nin gündemine oturan yenidoğan çetesi için hesap vakti geldi. 22’si tutuklu 47 sanık, 18 Kasım Pazartesi günü hakim karşısına çıkacak.
Para için küçük çocukları, aç bırakan, gerekli tedaviyi yerine getirmeyen, sağlıklı bebekleri yoğun bakıma alan yenidoğan çetesi için hesap vakti geldi. En az 12 bebeğin yoğun bakımda ölümüne neden olan yenidoğan çetesinin sanıkları pazartesi günü başlayacak ilk duruşmada hakim karşısına çıkacak.
1400 SAYFALIK İDDİANAME
1.400 sayfalık iddianamede, ölen 10 bebek maktul, 5 kişi müşteki, Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü suçtan zarar gören, 19 özel hastane ve sağlık şirketi 'malen sorumlu' olarak yer aldı.
İddianamede çetenin,112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ettiği vurgulandı.
BEBEKLERİ ÖNCEDEN ANLAŞILAN HASTANELERE SEVK ETTİLER
Bebek acil hastalarını önceden anlaşılan özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettikleri ve ölümlerine neden oldukları ifade edildi. Haksız kazanç sağladıklarına dikkat çekildi.
ASIL AMAÇ SGK'DAN PARA ALMAK
Örgütün asıl amacının,112 sevk sistemini bertaraf ederek, işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlama, hastaların basamaklarıyla oynayarak SGK’dan üst sınırdan ödeme alma olduğu aktarıldı.
ÇETE ELEBAŞLARI İÇİN REKOR CEZA İSTENDİ
Çete elebaşları Fırat Sarı ve İlker Gönen'in 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası istendi.
Aralarında doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 18 şüpheli hakkında da 10 ile 437 yıl 6 ay arasında hapis cezası talep edildi.
İddianamede 'malen sorumlu' olarak belirtilen hastanelerin ve şirketlerin kapatılıp mal varlıklarına el konulmasına karar verilmesi de istendi.
Soruşturma kapsamında İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da bir hastanenin ruhsatı iptal edilmişti.
NE OLMUŞTU?
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne 27 Mart 2023'te söz konusu olayla ilgili CİMER üzerinden ihbar geldi. İhbar, 28 Mart 2023'te Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne iletilmişti. Teftiş kurulunun birkaç gün beklenmesinin ardından İl Sağlık Müdürlüğü gereğini yapmak üzere harekete geçti, 2-5 Mayıs 2023'te denetlemeler yapılıp, talimat yazıldı.
Yapılan denetlemeler neticesinde görülen şüphelerin delillendirilmesi için 5 Mayıs 2023'te emniyete başvuruldu. 21 Mayıs 2023'te Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gönderilmesi üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.
Soruşturma kapsamında söz konusu hastanelerin teknik, fiziki takip ve telefon dinlemesi için 20 Haziran 2023'te Cumhuriyet Başsavcılığından izin alındı. Soruşturma kapsamında gizlilik kararı da verildi.
Asın bu vicdansızları. hapiste çürümeden çıkmasınlar. bu vic dansızların yaşama hakkı yok. olamazda.
Hastane sahipleri neden yargılanmıypr bu hastane sahipleri alıyor sgk dan paraları hastane sahiplerini aklamak için birimleri kiraya verildiğini açıkladılar ama gerıes biliyorki hastane sahipleri 112 ve dernekler le anlaşıp sağlıklı insanlar ğzerinden sgk dan paralar alıyorlar