samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Yüz binlerce aboneyi ilgilendiriyor! Bakan Albayrak'tar duyurdu: Mart ayında faturalara yansıyacak

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 'Elektriğe zam gelecek mi?' sorusuna cevap verdi. "42 milyon abonenin yüzde üçü gibi bir aboneyi etkileyecek bir düzenlemeyi şu anda hayata geçiriyoruz" diyen Bayraktar, elektrik tüketimi aylık 417 kilovatsaate ulaşan abonelerin 1 Şubat itibarıyla sübvansiyon dışında kalacağını söyledi ve yeni dönemin Mart ayında faturalara yansıyacağını anlattı.

Enerji sektörüne ilişkin gelişmeleri duyuran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Bayraktar, Anadolu Yayıncılar Federasyonu tarafından düzenlenen Anadolu Sohbetleri programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

"1 ŞUBAT'TA BAŞLAYACAK MART'TA FATURALARA YANSIYACAK"

Vatandaşın elektrik ve gaz ödemelerinde büyük destek sağlandığını aktaran Bayraktar, "Elektrikte birkaç aydır anlatmaya gayret ettiğimiz süreç şubat itibarıyla başlıyor. Muhtemelen bazı abonelerin faturaları şubat içinde gelebilir ama esas itibarıyla 1 Şubat'tan başlayan fatura döneminde 1 Mart'ta faturalara yansıyacak bir uygulamamız var." diye konuştu.

"Yapmaya çalıştığımız şey şu; Daha önce destek grubu nasıl dar gelirli vatandaş tanımlandıysa, gelir düzeyi yüksek, desteğe ihtiyaç duymayan bir grup da oluşturulabilirdi. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Maliye ve Hazine Bakanlığı o alana çok girmedi. Biz de tüketim üzerinden böyle bir değerlendirme yaptık" diyen Bakan Bayraktar şöyle devam etti:

"Dedik ki; Türkiye'deki ortalama tüketim 200 kilovat saat. Bunun iki katının üzerinde, iki katından da daha fazla 417 kilovat saatlik bir tüketim varsa aylık olarak bir tüketici de destek grubunun dışında kalsın. Etkilenen abone 1 milyon 200 bir civarında. 42 milyon abonenin yüzde üçü gibi bir aboneyi etkileyecek bir düzenlemeyi şu anda hayata geçiriyoruz. EPDK bu konudaki düzenlemeyi aslında 2024 içerisinde kasım ayında yaptı."

Yüz binlerce aboneyi ilgilendiriyor! Bakan Albayrak'tar duyurdu: Mart ayında faturalara yansıyacak - 2. Resim

TÜKETİM BEDELİNE ÖRNEKLER

2024 yılındaki bu 5 bin kilovat saatlik tüketimi aşan grup artık elektriğin gerçek maliyeti neyse onu ödeyecek. 1050 lira, 1047 liraya tekabül ediyor bu tüketim sınırı. Yeni fatura ne kadar olacak fatura derseniz 2000 civarında. Yüzde 96 civarında maksimum bir artış olacak.

1600 lira fatura ödeyen birisinin faturası 2900 lira olacak. Ona yüzde 80’lik bir fiyat artışı gelecek. Bunu tersten söylersek normal 2903 lira ödemesi gereken bir kişi aslında şimdi 1616 lira ödüyordu. Düzenleme bir Mart'tan itibaren faturalara yansır. Şubat içerisinde de yansıyabilir. Çünkü Şubatın 16’sında da, 17’sinde de okumalar olacaktır, sayaçları. 42 milyon abonenin 40 milyonuna dokunmuyoruz.

Onlara herhangi bir fiyat artışı, faturalarında herhangi bir değişiklik yok. Artık o tüketime geçtiğiniz zaman siz komple destek grubundan çıkmış oluyorsunuz. Fiyatlamayı üç kategoriye ayırıyoruz. Bir, dar gelirli vatandaşlarımız o bahsettiğim asgari ücretin üçte biri kadar geliri olan bir haneye verdiğimiz destek grubu. Ana grup diyelim, birçoğumuzun içerisinde olduğu bir grup olacak. Bir de bu destek grubunun dışındaki bir grup olmuş olacak.

Yaklaşık yani yüzde üç olmasına rağmen tüketimi yüksek olduğu için bu grubun toplam destek içerisinde, yani şöyle söyleyelim 30 milyar civarında bir şey azalmış olacak. Devletin sübvansesinin içinden.

Bakan Bayraktar, aralarında Ankara Temsilcimiz Akif Bülbül’ün de bulunduğu medya yöneticilerinin sorularını cevapladı.
Bakan Bayraktar, aralarında Ankara Temsilcimiz Akif Bülbül’ün de bulunduğu medya yöneticilerinin sorularını cevapladı.

Bakan Bayraktar, "Elektrikte rakam üstünden gittik ama orada belki şunu da tekrar etmekte fayda var. Aslında orada baz alınan şey kilovat saat değil mi, tüketim anlamında." sorusuna da şu cevabı verdi:

"Evet doğrudur. 417 kilovat saat tüketimi olan 2024’te, dört yüz on yedi çarpı on iki beş bin kilovat saat tüketmiş oluyor.  Dağıtım şirketleri,  şu tarihten itibaren fiyatlamanız değişecektir diye bir mesaj gönderdiler abonelerine. 1047 lira fatura ödeyenler 2 bin 16 lira ödeyecek. Yüzde doksan üçlük bir artış. Altı yüz kilovat saat tüketen bin 600 lira öderken  yeni uygulamayla 2 bin 900 lira ödeyecek. İşte yüzde seksenlik onun faturasında bir artış olacak. Ama burada esas şey şu; kırk milyon abonenin hayatında bir şey değişmeyecek."

Bayraktar, "Suriye’ye elektrik vermeye devam ediyor muyuz?" sorusuna da şöyle karşılık verdi:

"Kuzey Suriye'ye, bizim harekat bölgelerine, İdlib'e bir elektrik transferimiz var, uzun yıllardır İlk etapta bu kapasiteyi yüzde elli arttırmayı hedefliyoruz. Ama bununla beraber Halep'e kadarki iletim hattını ayağa kaldırıp, bu üretimi, beş yüz megavata çıkarıp iletimi, ihracatı arttırmayı hedefliyoruz. Böylece yaklaşık sekiz yüz megavatlık bir elektrik ihracatı gerçekleştireceğiz.

Özellikle Halep'in ihtiyacı yaklaşık iki bin megavat. Bunun beş yüzünü biz buradan elektrik iletim hattıyla sağladığımızda geriye kalan kısmı oradaki şu anda biraz rehabilitasyona, bakıma ihtiyaç duyan doğal gaz santralinden karşılanabilir. Ama doğal gaz lazım. Halep'e bir elli-altmış kilometrelik bir doğal gaz boru hattı yapılması için çalışıyoruz.

Bir taraftan Avrupa'ya doğal gaz götürürken bir taraftan Suriye'ye de vermenin çabası içerisindeyiz. Gün gelir belli olmaz, bakarsınız o doğal gaz boru hattı reversible çalışır, ters akış olur. Yani orada bir kaynak olursa onun Türkiye'ye gelmesi de söz konusu olabilir."

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Tahir30 Ocak 2025 16:09

Bizim ev de az kullanınca yüksek fatura, çok kullanınca az fatura geldiği çok oldu.. bakanlık, işletme ve sayac okumağı kontrol edemez.. her ay ilk ve son endeksleri Takib etnek gerekecek..

Sonraki Haber Yükleniyor...