2024 İMEİ kayıt ücretleri ne kadar, nasıl ödenir?

Her sene Resmi Gazete’de yayınlanan kararlarla beraber IMEI kayıtları ve diğer harçların fiyatları yeniden düzenleniyor. Bu bağlamda 2024 telefonu pasaporta kaydetme ücreti yeniden belirlendi. Yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar olup olmadığı ya da nasıl ödendiği araştırılıyor.
Yurt dışın giderek oradan telefon getirmek isteyen kullanıcılar, Türkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırması zorunludur.
IMEI ücretini ödedikten sonra pasaporta işlenen kayıtla beraber yurt dışı telefonu Türkiye’de kullanıma açılıyor.
2024 IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR, YURT DIŞINDAN TELEFON GETİRME ÜCRETİ KAÇ TL?
Resmi Gazete’de IMEI kayıt ücretleri ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2024 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek adına yapılması zorunlu tutulan IMEI kaydının ücreti belli oldu.
2024 yılı ayını başından itibaren yeni aboneliklerde ödeme 31 bin 692 TL olarak açıklandı. 2023 yılı içinse bu fiyat 20 bin TL olarak belirlenmişti. Bu kapsamda Böylelikle bu yıl IMEI ücretinde 11 bin 692 liralık bir artış gerçekleşmiş oldu.
IMEI KAYIT ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?
Yurt dışından satın alınan telefonun kayıt ücretini ödemek zorunludur. Aksi takdirde telefonu Türkiye’de kullanamazsınız.
Telefonun kayıt ücretini ödemek için birden fazla seçenek vardır. Vergi dairelerine başvurmak, internet üzerinden vergi daire hizmetlerini kullanmak ya da mobil bankacılık uygulamalarından bu kayıt ücretini ödemek mümkündür.
TELEFONU PASAPORTA KAYDETME NASIL YAPILIR?
Telefonu Pasaporta kaydetmek için e-Devlet sistemine giriş yaparak “IMEİ Kayıt Hakkı Sorgulama” butonuna giriş yapılır. Ardından 2024 yılı için 31 bin 692 TL olan harç ücretlerini yatırılması ve kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekir.
IMEI KAYIT ÜCRETLERİ HANGİ BANKALARA ÖDENİR?
Yeni IMEI kayıt ücretini vergi dairesi ve internet vergi dairesinin yanı sıra bankalar üzerinden de IMEI kayıt ücretini ödeyebilirsiniz.
IMEI kayıt ücretini ödeyebilecek bankalar şunlardır:
- Denizbank
- Garanti Bankası
- İş Bankası
IMEI KAYIT ÜCRETİ TAKSİT OLUYOR MU?
Vatandaşların yoğun ısrarı üzerine BTK ve Maliye Bakanlığı arasında bir işbirliği yaptı ve IMEI ödemesinde kolaylık sağladı. a IMEI kayıt ücreti için bir taksitlendirme seçeneği yoktur. Ancak tüketici IMEI kayıt harçlarının ödemesi ‘Cep Telefonu Harcı Ödeme’ seçeneğiyle kolay şekilde gerçekleşebilir.
IMEI ödemesini İnternet Vergi Dairesi üzerinden kredi kartıyla hızlı şekilde yapabilir.
Daha önceki yıllarda IMEI kayıt işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden yapılırken, harç ücretlerinin vergi dairesi veya bankaya gidilerek ödenmesi gerekiyordu. Artık telefon kayıt harçları, internet üzerinden kolay bir şekilde kredi kartıyla ödenebilir.
TELEFON KAYIT ÜCRETİ NE KADAR?
IMEI (International Mobile Equipment Identity), Türkçe ismiyle Uluslararası Mobil Cihaz Kodu, her telefona özgü bir şekilde oluşturulur ve 15 haneden oluşur. Tıpkı T.C. kimlik numarası gibi kişiye özeldir, eşi benzeri yoktur.
Yurt dışından telefon getirenler, Türkiye’de bu cihazları kullanabilmek için E-Devlet üzerinden IMEI kayıt işlemi yapması zorun tutuluyor. Şu anki kayıt işlemleri için rakam 31 bin 692 TL’dir. Ancak 31 Aralık 2024'ten sonra fiyat 45 bin 953 TL'ye çıkacağı öne sürüldü.