32 yıllık köfteci sırlarını anlattı! Bu yöntemle köftenin kıyması asla dağılmıyor ve içi sulu kalıyor

Köfte pişirirken işinize yarayacak harika bilgileri sizler için derledik. İşin ustalarından aldığımız püf noktalar ile köftenin kıyması dağılmıyor ve içi sulu kalıyor. Aynı zamanda bu yöntemlerle köfte kuru olmuyor. İşte yapım aşamasında dikkat edilmesi gerekenler...
Sakarya'da meşhur olan lezzet Islama köftesi, tüm Sakaryalıların göz bebeği olarak bilinir. Ancak köfteyi yapım aşamasında bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde köfte kuru oluyor ve lezzeti kaçıyor.
Sakarya'da 32 yıldır köftecilik yapan Ramazan Ulu, lezzeti bir köfte için püf noktaları bir bir sıraladı.
32 YILLIK KÖFTECİ LEZZETLİ BİR KÖFTE İÇİN PÜF NOKTALARI AÇIKLADI
Köftenin lezzeti için en önemli unsurun kuyruk yağı olduğunu belirten Ramazan Ulu, ''Harca bir kaşık çekilmiş kuyruk yağı eklemelisiniz. Kuyruk yağı sayesinde köfte çok lezzetli olacaktır.'' şeklinde konuştu.
Meslek sırlarını paylaşan Ulu, ''Köftenin lezzetli olması için kıymayı kuzu ve dana karışık yapmalı ve iki kez çektirmelisiniz.'' ifadesinde bulundu. En iyi pişirilen köftenin kasap köfte olduğuna dikkat çektikten sonra tava seçimine de dikkat çekti.
Ulu ''Köfteyi çok iyi yoğurmak gerekir. Buzdolabında en az 2-3 saat dinlenirse kendini toparlar. Daha rahat şekil verilir ve lezzetli olur. İnegöl Köftesi gibi köftelerde bir gece dinlendirdikten sonra köfte tekrar yoğrulur.'' dedi.
ISLAMA KÖFTE YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
ISLAMA KÖFTE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
-1 su bardağı ince bulgur
- 1 soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
SOSU İÇİN NELER GEREKLİ?
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 su bardağı sıcak su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN
- Yarım demet ince doğranmış yeşillik (maydanoz, yeşil soğan vb.)
NASIL YAPILIR?
İnce bulguru derin bir kaba alın.
Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin ve ıslanması için bir süre bekletin.
Su çekip şişen bulgura rendelenmiş soğan, biber salçası, baharatlar ve tuzu ekleyin. İyice yoğurun. Harcınız kıvamlı olmalı, gerektiğinde sıcak su ekleyebilirsiniz.
KÖFTE ŞEKLİ VERME
Islanan bulgur harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayarak köfte şekli verin. Eğer karışım elinize yapışıyorsa, ellerinizi ıslatarak şekil vermeyi deneyebilirsiniz.
SOSU NASIL HAZIRLANIR?
Sos için biber salçasını, tuz ve nar ekşisini karıştırın.
Üzerine sıcak su ekleyip karıştırarak sosu hazırlayın.
Hazırladığınız sosun içine şekil verdiğiniz köfteleri batırarak her tarafını sosla kaplayın.
KÖFTELERİ SOSLA MARİNE EDİN
Sosla kaplanmış köfteleri birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece köfteler sosu daha iyi çekecek ve lezzetlenecektir.
ISLAMA KÖFTENİN SUNUMU NASIL OLMALI?
İsteğe bağlı olarak ince doğranmış yeşilliklerle süsleyerek servis yapın.
Tarifte ya iki ayrı tarif alınmış yada çelişki var bastarafta köfte harcını iyice yoğurun diyor sonlarda köfte harcını çok yogurmayin suyu bırakmasın sulu olsun deniyor.