32 yıllık köfteci sırlarını anlattı! Bu yöntemle köftenin kıyması asla dağılmıyor ve içi sulu kalıyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
32 yıllık köfteci sırlarını anlattı! Bu yöntemle köftenin kıyması asla dağılmıyor ve içi sulu kalıyor
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Köfte pişirirken işinize yarayacak harika bilgileri sizler için derledik. İşin ustalarından aldığımız püf noktalar ile köftenin kıyması dağılmıyor ve içi sulu kalıyor. Aynı zamanda bu yöntemlerle köfte kuru olmuyor. İşte yapım aşamasında dikkat edilmesi gerekenler...

Sakarya'da meşhur olan lezzet Islama köftesi, tüm Sakaryalıların göz bebeği olarak bilinir.  Ancak köfteyi yapım aşamasında bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde köfte kuru oluyor ve lezzeti kaçıyor.

Sakarya'da 32 yıldır köftecilik yapan Ramazan Ulu, lezzeti bir köfte için püf noktaları bir bir sıraladı.

Sakarya'nın marka lezzeti: 'Islama köfte'

32 YILLIK KÖFTECİ LEZZETLİ BİR KÖFTE İÇİN PÜF NOKTALARI AÇIKLADI

Köftenin lezzeti için en önemli unsurun kuyruk yağı olduğunu belirten Ramazan Ulu, ''Harca bir kaşık çekilmiş kuyruk yağı eklemelisiniz. Kuyruk yağı sayesinde köfte çok lezzetli olacaktır.'' şeklinde konuştu.

Meslek sırlarını paylaşan Ulu, ''Köftenin lezzetli olması için kıymayı kuzu ve dana karışık yapmalı ve iki kez çektirmelisiniz.'' ifadesinde bulundu. En iyi pişirilen köftenin kasap köfte olduğuna dikkat çektikten sonra tava seçimine de dikkat çekti. 

Ulu ''Köfteyi çok iyi yoğurmak gerekir. Buzdolabında en az 2-3 saat dinlenirse kendini toparlar. Daha rahat şekil verilir ve lezzetli olur. İnegöl Köftesi gibi köftelerde bir gece dinlendirdikten sonra köfte tekrar yoğrulur.'' dedi. 

32 yıllık köfteci sırlarını anlattı! Bu yöntemle köftenin kıyması asla dağılmıyor ve içi sulu kalıyor - 2. Resim

ISLAMA KÖFTE YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

ISLAMA KÖFTE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

-1 su bardağı ince bulgur

- 1 soğan (rendelenmiş)

- 2 yemek kaşığı biber salçası

- 1 çay kaşığı pul biber

- 1 çay kaşığı karabiber

- 1 çay kaşığı kimyon

Sakarya'nın coğrafi işaretli ıslama köftesi iftar sofralarına lezzet katıyor

SOSU İÇİN NELER GEREKLİ?

- 2 yemek kaşığı biber salçası

- 2 yemek kaşığı tuz

- 1 yemek kaşığı nar ekşisi

- 1 su bardağı sıcak su

- Yarım su bardağı sıvı yağ

ÜZERİ İÇİN 

- Yarım demet ince doğranmış yeşillik (maydanoz, yeşil soğan vb.)

NASIL YAPILIR?

İnce bulguru derin bir kaba alın.

Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin ve ıslanması için bir süre bekletin.

Su çekip şişen bulgura rendelenmiş soğan, biber salçası, baharatlar ve tuzu ekleyin. İyice yoğurun. Harcınız kıvamlı olmalı, gerektiğinde sıcak su ekleyebilirsiniz.

Sakarya'nın coğrafi işaretli ıslama köftesi iftar sofralarına lezzet katıyor

KÖFTE ŞEKLİ VERME

Islanan bulgur harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayarak köfte şekli verin. Eğer karışım elinize yapışıyorsa, ellerinizi ıslatarak şekil vermeyi deneyebilirsiniz.

SOSU NASIL HAZIRLANIR?

Sos için biber salçasını, tuz ve nar ekşisini karıştırın.

Üzerine sıcak su ekleyip karıştırarak sosu hazırlayın.

Hazırladığınız sosun içine şekil verdiğiniz köfteleri batırarak her tarafını sosla kaplayın.

Sakarya'nın marka lezzeti: 'Islama köfte'

KÖFTELERİ SOSLA MARİNE EDİN

Sosla kaplanmış köfteleri birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece köfteler sosu daha iyi çekecek ve lezzetlenecektir.

ISLAMA KÖFTENİN SUNUMU NASIL OLMALI?

İsteğe bağlı olarak ince doğranmış yeşilliklerle süsleyerek servis yapın.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ülkesini seven 5 Ekim 2023 14:52

Tarifte ya iki ayrı tarif alınmış yada çelişki var bastarafta köfte harcını iyice yoğurun diyor sonlarda köfte harcını çok yogurmayin suyu bırakmasın sulu olsun deniyor.

Sonraki Haber Yükleniyor...