6 gün orucu ne zaman, nasıl tutulur? Ayrı ayrı tutulabilir mi merak ediliyor

Ramazan sonrası Şevval ayında tutulan 6 gün oruçları ne zaman ve nasıl tutulduğu merak ediliyor. Ramazan'da tutamadıkları oruçları da tutmak isteyen Müslümanlar 6 gün oruçları hakkında detaylı araştırma yapıyor.
Ramazan Bayramı'nın ardından girilen Şevval ayı, Müslümanlar için 6 gün oruç ibadetiyle öne çıkıyor. Dinimiz İslam'da "Şevval ayında oruç" maddesinde yer alan bilgilere göre 6 gün orucun nasıl ve ne zaman tutulacağı, ayrı ayrı tutulup tutulmayacağı sorularının cevapları merak ediliyor.
6 GÜN ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Şevval ayı, Ramazan Bayramı'nın hemen ardından başlar. Bu ayda tutulan 6 gün oruç, özel bir yere sahiptir. Bayramdan hemen sonra tutulması tavsiye edilse de Şevval ayının sürdüğü 30 gün boyunca aralıklı olarak da tutulabilir. Şevval orucunun Ramazan’la birleştiğinde bir yıl oruç sevabı kazandırdığı aktarılıyor: “Ramazan orucuyla Şevval’de de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır.” (İbni Mace). Pazartesi ve perşembe günü tutulması da faziletlidir. Müslümanlar bu 6 gün orucunda hem kaza borçlarını ödeyebilir hem de Şevval orucunun sevabına naill olabilir.
6 GÜN ORUCU AYRI AYRI MI, ARALIKSIZ MI TUTULUR?
Şevval’de 6 gün oruç tutmanın zamanlaması konusunda esneklik mevcut. 6 gün orucun bayramın ardından hemen tutulması tavsiye edilse de aralıklı olarak tutulması hakkında caizdir denilmiştir.
Bayramın hemen ardından peş peşe 6 gün tutulması tavsiye edilse de, Şevval ayı içinde (30 gün boyunca) istenilen günlerde ayrı ayrı tutulması da kabul görüyor.
Örneğin, pazartesi ve perşembe günleri gibi faziletli günler tercih edilerek aralıklı bir şekilde tamamlanabilir.
6 GÜN ORUCU NEDİR?
Şevval'de tutulan 6 gün oruç, Ramazan'dan sonra nafile bir ibadet olarak tavsiye ediliyor. Hadis-i şeriflerde, "Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur” (Taberanî) ve “Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur” (İbni Huzeyme)