AGS başvuruları ne zaman? Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı tarihleri

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (AGS), 2025 yılında ilk kez uygulanacak. Öğretmen adaylarını ilgilendiren sınav adayların akademik yetkinliklerini ve alan bilgilerini ölçmeye yönelik düzenlenecek. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan sınav takvimiyle AGS başvuru ve sınav tarihleri netleşti.
Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (AGS) için başvuru ve sınav tarihleri belli oldu. Öğretmen adaylarının büyük bir merakla beklediği sınav 2025 yılında ilk kez uygulanacak.
ÖSYM tarafından duyurulan takvime göre başvurular belirlenen tarihler arasında alınacak ve sınav iki oturum halinde gerçekleştirilecek. Adayların öğretmenlik mesleğine uygunluklarını ölçmeyi amaçlayan AGS genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi gibi farklı konularda değerlendirme yapacak.
AGS BAŞVURULARI NE ZAMAN?
Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (AGS) başvuruları için takvim netleşti. ÖSYM tarafından duyurulan bilgilere göre başvurular 8 Mayıs 2025’te başlayacak ve 20 Mayıs 2025’te sona erecek.
Adaylar başvurularını ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden yaparak süreci tamamlayabilecek. Başvuru işlemlerinin geçerli olabilmesi için başvuru ücretinin belirlenen tarihler içinde yatırılması gerekecek.
Başvuruların tamamlanmasının ardından adaylar, sınava giriş belgelerine ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden erişebilecek. Son başvuru tarihinden sonra herhangi bir ek süre verilmeyecek. Bu nedenle adayların belirtilen tarihler içinde başvurularını eksiksiz şekilde tamamlaması önem taşıyor.
AGS SINAVI NE ZAMAN?
Öğretmen adaylarının katılacağı 2025 AGS sınavı 13 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek. Sınavın sonuçları ise 13 Ağustos 2025’te açıklanacak. Sonuçlar ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden duyurulacak. Adaylar TC kimlik numaraları ile sistem üzerinden puanlarını öğrenebilecek.
AGS adayların öğretmenlik mesleğine uygunluklarını ölçmeye yönelik olacak ve farklı alanlardaki öğretmen adaylarının branşlarına göre farklı değerlendirme kriterleri uygulanacak.
Yabancı dil öğretmenliği adayları için AGS puanı ile YDS ya da e-YDS puanı birleştirilerek nihai değerlendirme yapılacak. Diğer öğretmenlik alanlarında ise AGS ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puanları belirli oranlarda hesaplanacak.
AGS SINAVI KAÇ OTURUM?
AGS sınavı adayların genel yetenek ve genel kültür bilgilerini ölçmeye yönelik Akademi Giriş Sınavı (AGS) oturumu ile başlayacak. Öğretmenlik branşlarına göre ikinci oturumda Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) uygulanacak.
Adayların performansı, başvurdukları öğretmenlik alanına göre değerlendirilerek MEB-AGS puanı belirlenecek.
Bazı öğretmenlik branşlarında AGS puanı ile ÖABT puanı eşit oranda hesaplanırken, yabancı dil öğretmenliği için AGS puanının yarısı ile YDS veya e-YDS puanının yarısı toplanarak değerlendirme yapılacak. Yabancı dil sınavına katılacak adayların en yüksek YDS veya e-YDS puanları geçerli olacak.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi uygulanmayan branşlarda ise yalnızca AGS puanı üzerinden değerlendirme yapılacak.
AGS SINAVI KAÇ SORU?
AGS sınavında adaylara 80 soru yöneltilecek. Sınav, sözel ve sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, tarih, eğitimin temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ile ilgili mevzuat konularını içerecek.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne katılacak adaylar için ise ikinci oturumda 50 soruluk branş bazlı değerlendirme yapılacak. Bu oturumda adayların kendi alanlarına ilişkin bilgi düzeyi ölçülecek.
Sınava dair detaylı açıklamaların önümüzdeki günlerde ÖSYM tarafından yapılması bekleniyor.