AGS ne zaman yapılacak, başvuruları başladı mı? Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) sınav başvuru takvimi belli oldu

AGS yani Millî Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı bu yıl ilk defa uygulanacak. Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca düzenlenen MEB AGS, Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki oturumda yapılacak. ÖSYM sınav takviminde AGS sınav ve başvuru takvimi belli oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı, öğretmen olmak isteyen binlerce aday tarafından merak ediliyor. AGS ve ÖABT olarak iki oturumda düzenlenecek sınav, akademide eğitime hak kazanan adayları belirleyecek. Bu yıl ilk defa uygulanacak AGS soru dağılımı ve sınava dair detaylar açıklandı.
AGS NE ZAMAN?
MEB-AGS; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2025 AGS ve 2025 ÖABT olmak üzere 13 Temmuz'da iki oturum olarak gerçekleştirilecek.
AGS NEDİR?
AGS, Akademi Giriş Sınavı'nın kısaltmasıdır ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi'nde hazırlık eğitimine kabul edilmeleri amacıyla uygulanan bir sınavdır.
MEB AGS SORU DAĞILIMI
Sınavda adaylara, Alan Grubu Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) kapsamında çoktan seçmeli sorular yöneltilecektir.
AGS: 80 sorudan oluşacak ve adaylara 110 dakika süre tanınacak.
ÖABT: 50 sorudan oluşacak olup testin süresi alanlara göre değişiyor:
90 dakika süre verilen testler: İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri, Matematik, Fizik, Kimya/Kimya Teknolojisi.
70 dakika süre verilen testler: Biyoloji, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi / İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Rehberlik, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi ve Beden Eğitimi.
MEB AGS PUAN HESAPLAMASI
MEB-AGS’nin kapsamı, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri esas alınarak belirlenir.
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puanı bulunacak. Buna göre AGS’de bulunan 6 konu ayrı birer alt test olarak değerlendirilecektir. Bu 6 alt test için adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacak. Her alt test için sınava giren adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri bulunacak. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek.
ÖABT’de yer alan her test için sınava giren adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacak. Her test için adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri bulunacak. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Her test / alt test için hesaplanan standart puanlar aşağıda tabloda yer alan ağırlıklandırma oranları dikkate alınarak toplanacak ve Ağırlıklı Puanlar bulunacak.