Antalya deprem bölgesi mi? Deprem riski yüksek olan şehirler

Antalya’nın deprem risk durumu vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Akdeniz'de bugün meydana gelen 3.0 şiddetindeki deprem sonrası Antalya deprem bölgesi mi, deprem riski var mı soruları gündemde yerini buldu. Deprem riski yüksek olan şehirler ve Antalya'nın deprem risk durumu merak ediliyor.
ANTALYA DEPREM BÖLGESİ Mİ?
Antalya, Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre ikinci derece deprem bölgesi içinde yer alıyor. Şehrin güneyinde yer almasına rağmen sismik hareketlilik açısından zaman zaman dikkat çeken depremlerle gündeme geliyor.
Antalya Körfezi ve açıklarında meydana gelen depremler, bölgenin sismik yapısı hakkında merak uyandırıyor. Antalya il merkezi ve çevresindeki birçok yerleşim alanı, fay hatlarına uzak görünse de Akdeniz’in altında yer alan Helen-Kıbrıs dalma batma zonu nedeniyle tehlike altında bulunuyor.
ANTALYA'DA DEPREM RİSKİ YÜKSEK Mİ?
Antalya’da deprem riski, batı Anadolu'daki diğer şehirlere göre nispeten daha düşük olarak değerlendirilse de tamamen risksiz değildir. Bilhassa deniz tabanındaki sismik hareketlilik, zaman zaman şehir genelinde hissedilen depremlere neden olabiliyor.
Yapılan jeolojik çalışmalar Antalya’da 5 ve üzeri büyüklükteki bir depremin önümüzdeki 10 yıl içinde meydana gelme ihtimalinin %70’in üzerinde gösteriyor. Zemin yapısının bazı bölgelerde gevşek ve suya doygun olması, deprem anında hasarın daha fazla olmasına yol açabilecek bir unsur olarak belirtiliyor.
DEPREM BÖLGESİNDE OLAN ŞEHİRLER HANGİLERİ?
- BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ OLAN İLLER (EN YÜKSEK):
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt - İKİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ OLAN İLLER:
Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum - ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM TEHLİKESİ OLAN İLLER:
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep (bazı bölgeleri), Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir - EN AZ DEPREM RİSKİ OLAN İLLER (DÖRDÜNCÜ VE BEŞİNCİ DERECE):
Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman
ANTALYA’DA DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN İLÇELER
Antalya'nın tüm ilçeleri aynı sismik risk altında bulunmuyor. Özellikle batıdaki Kaş, Demre ve Finike gibi ilçeler, aktif fay hatlarına daha yakın bir konumda yer alıyor.
Bu bölgelerde Kale-Kekova Fay Sistemi’nin etkili olduğu biliniyor. Ayrıca Konyaaltı ilçesinde yer alan falezli alanlar ve Lara-Kundu bölgesindeki kumul yapılar, deprem sırasında zeminsel tehlikeyi artıran unsurlar arasında yer alıyor.
Riskli bölgeler arasında gösterilen Demre, hem fay hattına yakınlığı hem de zemin özellikleri açısından dikkat çekiyor. Jeolojik açıdan en sağlam bölgeler ise Antalya merkezdeki bazı kayalık alanlar olarak değerlendiriliyor.
NACİ GÖRÜR ANTALYA DEPREMİ İÇİN NE DEMİŞTİ?
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya açıklarında zaman zaman meydana gelen depremlerle ilgili yaptığı açıklamalarda, bölgenin sismik olarak göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamıştı.
Alanya açıklarında meydana gelen depremlerin, Afrika Levhası’nın Anadolu Levhası altına dalmasıyla oluşan Helen-Kıbrıs dalma-batma zonuyla ilgili olduğunu belirten Görür “Antalya açıklarındaki sarsıntılar, bu zonun etkinliğinin göstergesi. Bu sistem Marmara’da olduğu gibi büyük depremler üretmez ama bölgeye özgü riskler meydana getirebilir.” ifadelerini kullanmıştı.
Naci Görür, Antalya’da mikro-bölgeleme çalışmalarının yapılmasının ve yapı stoğunun bu verilere göre güçlendirilmesinin önemine dikkat çekmişti.