Ayasofya Camii ziyarete açık mı? Tarihinin en büyük restorasyonu nedeniyle Ayasofya ziyaret saatleri 2025 gündeme geldi

Ayasofya Camii'nin ana kubbesinde tarihi restoran başlıyor. Restorasyona dair detayları Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy açıklarken vatandaşlar, Ayasofya Camii ziyarete açık olup olmadığını merak ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1486 yıllık Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ana kubbesinin tarihin en geniş ve kapsamlı restorasyon sürecine alınacağını duyurdu.
'İbadet sürecek, tarih korunacak' vurgusuyla yapılacak restorasyon nedeniyle tarihi mekanın ziyarete açık olup olmadığı ve ziyaret saatleri yeniden gündeme geldi.
AYASOFYA'DA TARİHİ RESTORASYON BAŞLIYOR!
Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki restorasyon ve güçlendirme çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.
Tarihe sahip çıktıklarını, Ayasofya'yı geleceğe taşıdıklarını aktaran Ersoy, "1486 yıllık Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, ibadete ara vermeden restorasyon ve güçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların bir kısmını tamamladık, kalan bölümleri ise dikkatle yürütüyoruz. Bu süreçte, ana kubbe de tarihinin en geniş ve en kapsamlı restorasyon sürecine alınıyor. Kubbe depreme karşı daha dayanıklı hale getirilecek, yapının orijinal hali titizlikle korunacak." ifadelerini kullandı.
İBADET DEVAM EDECEK, TARİH KORUNACAK
Bakan Ersoy, kubbenin iç yüzeyindeki mozaiklere zarar gelmemesi için çalışmaların dış yüzeyden yürütüleceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Kurşun kaplamalar sökülerek onarılacak veya yenilenecek. Hava koşullarından etkilenmemesi ve mozaiklerin korunması amacıyla kubbe geçici olarak çelik konstrüksiyon ve özel branda ile kapatılacak. İbadet ve restorasyon çalışmalarının eş zamanlı devam etmesi için 43,5 metre yüksekliğinde 4 ana kolon üzerine çelik platform kurulacak. 'İbadet sürecek, tarih korunacak' diyerek, Ayasofya'yı hem koruyacağız hem de yaşatacağız."
AYASOFYA ZİYARET SAATLERİ 2025
Ayasofya'da restorasyon boyunca ibadet devam edecek. Ziyaretler ise Turistik ziyaretler ise namaz vakitleri dışında belirli saatlerde yapılabilmektedir. Özellikle Cuma günleri öğle namazı sırasında ve diğer vakit namazları esnasında turistik ziyaretlere ara verilir veya kısıtlanır.
Ayasofya-i Kebir Camii’ndeki yoğunluk dikkate alınarak giriş saatleri
düzenlenmiştir.
İmsak Vaktinden 30 dakika önce kapılar açılarak ziyaretçiler içeri alınıyor.
Güneşin doğmasını mütakiben 30 dakika sonra tahliye edilerek temizlik için ara veriliyor.
07.30-09.00 arası genel temizlik ve hijyen çalışmaları yapılıyor.
09.00-24.00 arası ziyaretçi alımı devam ediyor.
24.00’den sonra imsak vaktinden 30 dakika öncesine kadar ziyarete ara veriliyor.
ANA KUBBEDEKİ RESTORASYON
Yapının taşıyıcı sistemlerine yönelik yapılan analizler sonucunda ana kubbe ve yarım kubbelerde güçlendirme ihtiyacının belirlendiği vurgulanan açıklamada, kubbenin üzerinin geçici olarak kapatılması ile yürütülecek çalışmaların ardından dış yüzeydeki güçlendirme ve onarım çalışmalarının başlatılacağı bildirildi.
RESTORASYONDA NELER YAPILACAK?
- Kurşun kaplamalar sökülecek: Yapının üst katmanındaki mevcut kurşun tabaka, restorasyon için kaldırılacak ve hasarlı bölümler onarılacak.
- Çelik platform kurulacak: Kubbenin hem iç hem dış yüzeyine müdahale edilebilmesi için 43,5 metre yüksekliğinde çelik iskele sistemi inşa edilecek.
- İbadet devam edecek: Restorasyon boyunca yapı ibadete ve ziyarete açık olacak.
- Kule vinç devrede: Malzeme taşımak için doğu cephesine 41 metre yüksekliğinde kule vinç yerleştirilecek.
- Mozaiklere dokunulmayacak: İç yüzeydeki mozaiklerin zarar görmemesi için tüm güçlendirme dışarıdan yürütülecek.