Berat Kandili namazı var mıdır? İşte Berat Kandili'nde yapılması gereken ibadetler

Berat Kandili Şaban ayının 15. gecesi idrak edecek.İslam dünyasında büyük öneme sahip kandillerinden Berat Kandilini ibadet ederek geçirmek isteyenler Berat Kandili namazı var mı, kaç rekat sorularına cevap arıyor.
Berat Kandili 2025 yılında 13 Şubat Perşembe günü idrak edecek. Kur’an-ı Kerim’in indirildiği Berat gecesinde Müslümanlar, bolca ibadet edip dua ederek, günahlarından arınmayı ve Allah’ın rahmetine kavuşmayı umut ederler.
BERAT KANDİLİ NAMAZI VAR MIDIR?
Berat gecesine özgü bir nafile namaz yoktur. Ancak kaza namazı borcu varsa iki rekât kaza namazı kılmanın sevabı, ömür boyu kılınacak nâfile namazların sevabından fazladır. İmam-ı Rabbanî hazretleri, farzın yanında nâfile namazların denizde damla bile olmadığını bildirmektedir.
Eğer farz namaz borcu yoksa, isteyen nâfile namaz kılabilir. Bazı kitaplarda, (Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz yüz rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır) deniyor.
BERAT KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELER?
Berat gecesi, şaban ayının on beşinci gecesidir. Berat Kandili Müslüman alemi için önemli kandillerden biridir. Bu mübarek günde Müslümanlar bolca ibadet edip dua ederek, günahlarından arınmayı ve Allah’ın rahmetine kavuşmayı umut ederler.
Berat Kandilinde yapılması gereken ibadetler şunlardır:
1- Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalı.
2- Mümkünse din büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip feyizlerine kavuşmalı. Büyüklerimiz için çok dua etmeli.
3- Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istiğfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.
4- Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı.
5- Kur’an-ı kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı.
6- En önemlisi de, ilim öğrenmeli, bunun için de, Seadet-i Ebediyye ilmihâlini okumalı.
7- Kazası olmasa da, çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istigfar etmeli, mümkünse toprağa secde etmeli, secdeyi çok yapmalı.
8- Güzel koku sürünmeli.
9- Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli.
10- Ertesi gün de oruç tutmalı.