Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili'nde yapılması gereken ibadetler

Berat Kandili, İslam dünyasında büyük öneme sahip kandil gecelerinden biridir. Her yıl Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen Berat Kandili, ibadet ve dua ile geçirilmesi tavsiye edilen mübarek gecelerden biridir. Berat Kandili'nin idrak edeceği tarih ise Müslümanlar tarafından merak ediliyor.
2025 yılında Berat Kandili’nin hangi tarihe denk geldiği merak konusu oldu. Müslümanlar bu özel gecede bolca ibadet edip dua ederek, günahlarından arınmayı ve Allah’ın rahmetine kavuşmayı umut ederler.
Bu mübarek geceye dair en çok merak edilen konular arasında Berat Kandili’nin tarihi, yapılması gereken ibadetler ve faziletleri yer alıyor. İşte detaylar…
BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?
Berat Kandili, Şaban ayının 15. gecesi olarak kabul edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2025 dini günler takvimine göre Berat Kandili, 13 Şubat 2025 Perşembe günü idrak edilecek.
BERAT KANDİLİ İBADETLERİ: BERAT GECESİNDE NELER YAPILMALI?
Berat Gecesi’nde yapılması gereken ibadetler şu şekildedir:
1- Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalı.
2- Mümkünse din büyüklerimizin kabirlerini ziyaret edip feyizlerine kavuşmalı. Büyüklerimiz için çok dua etmeli.
3- Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istigfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.
4- Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı.
5- Kur’an-ı kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı.
6- En önemlisi de, ilim öğrenmeli, bunun için de, Seadet-i Ebediyye ilmihâlini okumalı.
7- Kazası olmasa da, çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istigfar etmeli, mümkünse toprağa secde etmeli, secdeyi çok yapmalı.
8- Güzel koku sürünmeli.
9- Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli.
10- Ertesi gün de oruç tutmalı.
BERAT KANDİLİ’NİN FAZİLETİ NEDİR?
Berat gecesi, şaban ayının on beşinci gecesidir. Yani on dördüncü günü ile on beşinci günü arasındaki gecedir. Allahü teâlâ, ezelde, hiçbir şey yaratmadan önce, her şeyi takdir etti, diledi. Bunlardan, bir yıl içinde olacak her şeyi, bu gece meleklere bildirir. Kur’ân-ı kerim, Levhilmahfûza bu gece indi. Resûlullah Efendimiz bu gece, çok ibadet ve çok dua ederdi.
Her sene, şaban ayının on beşinci Berat gecesinde o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe, ret olmaz. Fıtır Bayramı'nın ve Kurban Bayramı'nın birinci geceleri, şabanın on beşinci Berat gecesi ve Arefe gecesi.)
(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib Gecesi, Berat Gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi.) [İbni Asakir]