Bilim insanları 100 yıldır peşindeydi! İlk kez canlı görüntülendi

Bilim insanlarının bir asırlık arayışı sona erdi. Güney Atlantik'te ilk kez canlı görüntülenen dev kalamarın görüntüleri bilim dünyasında heyecan uyandırdı.
Bilim insanlarının 100 yıldır peşinde olduğu dev kalamar ilk kez doğal ortamında canlı görüntülendi.
Güney Atlantik'teki Güney Sandwich Adaları açıklarında, 600 metre derinlikte kaydedilen yavru kalamar filme alındı.
BİLİM İNSANLARI 100 YILDIR PEŞİNDEYDİ
Dev kalamar (Mesonychoteuthis hamiltoni), ilk olarak 1925'te Shetland Adaları yakınlarında bir ispermeçet balinasının midesinde bulunmasından beri bilim dünyasının en büyük merak konularından biriydi.
O dönemde bulunan ve British Museum'a gönderilen kalıntılar türün varlığını kanıtlasa da canlı bir kanıtını görmek bir asır sürdü.
Bilim insanlarının arayışı 100 yılın ardından sona erdi. Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Kat Bolstad, "Yüz yıldır bunlarla çoğunlukla balına ve deniz kuşlarının midelerinde av kalıntıları olarak ve avlanan diş balıklarının avcıları olarak karşılaşıyoruz." dedi.
Bu zorlu arayış, derin denizlerin erişilmez oluşu ve insanlardan kaçma eğilimi nedeniyle karmaşıktı.
Schmidt Okyanus Enstitüsü’nün 35 günlük “Ocean Census” seferi, Nippon Foundation-Nekton iş birliğiyle Güney Sandwich Adaları’nda yeni türler ararken, 9 Mart 2025’te beklenmedik bir başarıya ulaştı.
Falkor (too) gemisinin SuBastian aracı, 600 metre derinlikte yavru bir dev kalamarı filme aldı.
DEV KALAMALAR İLK KEZ CANLI GÖRÜNTÜLENDİ
9 Mart 2025'te, Güney Atlantik'te 600 metre derinlikte, yaklaşık 30 cm'lik yavru bir dev kalamalar, SuBastian aadlı uzaktan kumandalı araçla kaydedildi.
Bu, onun doğal ortamında görüntülendiği ilk anlardı. Bilimsel araçların ve araştırma tekniklerinin gelişmesiyle derin denizlerdeki keşiflerde buna bağlı olarak artıyor.
İLK KEZ CANLI GÖRÜNTÜLENEN DEV KALAMAR HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Dev kalamarlar hakkında bilgilerimiz hala sınırlı. Görüntülenen dev kalamarın yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda bir yavru olduğu tespit edildi.
Bu türün en büyüklerinin 7 metre uzunluğuna ve 500 kilogram ağırlığa ulaşabildiği bu nedenle Mesonychoteuthis hamiltoni yani dev kalamar türünün yeryüzündeki en ağır omurgasız hayvan olduğu üzerinde duruluyor.
Şeffaf ve cam benzeri gövdeleri nedeniyle Cranchiidae familyasına yakın olan bu tür, genellikle Antarktika çevresindeki derin sularda yaşıyor.
Büyük gözlerinin nedeni ise balinalardan kaçmak için geliştiği düşünülüyor.
Davranışları ve döngüsü büyük ölçüde bilinmezliğini koruyor. 30 cm'lik yavrunun görüntülenmesi, türün erken evrelerine dair ipucu verse de yetişkin türlerinin daha derinlerde yaşadığı tahmin edilmekte.
Derin sularda yaşayan dev kalamarlara dair gözlemlerin nadir olması nedeniyle haklarındaki gerçekler hala gizemini koruyor.