Bugün oruç kaçta açılacak, iftar saat kaçta? 27 Ocak Pazartesi İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa il il iftar vakitleri

İftar saati, bugün oruç tutanların gündeminde yer alıyor. Üç aylarda pazartesi günleri oruç tutanlar ve Miraç Kandili orucu tutanlar, akşam ezanı saati araştırıyor. İşte 27 Ocak Pazartesi il il iftar vakitleri...
Mübarek üç aylar devam ediyor ve Recep ve Şaban aylarında pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak Peygamberimiz tarafından tavsiye edilmiştir.
Peygamberimizin tavsiyesi ile pazartesi günleri oruç tutanlar, 27 Ocak Pazartesi günü oruçun açılacağı saati, akşam ezanı saati ve iftar saatini araştırıyor.
Bugün akşam ezanı İstanbul'da 18.23'te, Ankara'da 18.10'da, İzmir'de 18.26'da, Bursa'da ise 18.25'te okunacak. Bugün oruç tutanlar, bu saatlerde oruçlarını açacaklar.
İL İL AKŞAM NAMAZI SAATİ KAÇTA?
Akşam namazı saatini yaşadığınız ya da bulunduğunuz yere aşağıdaki bağlantıdan sorgulayabilirsiniz.
27 OCAK 2025 PAZARTESİ AKŞAM NAMAZI SAATİ İÇİN TIKLAYINIZ
ORUCU NEYLE AÇMAK GEREKİR?
Sünnet olan hurmayla, su veya sütle açmaktır. Bunlar da yoksa meyve veya sebzeyle açılabilir. Mesela zeytinle açılır. Ateşte pişmiş şeyle, mesela ekmekle, çayla, çorbayla açmamalı. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
İftarı hurmayla açın, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsanız suyla iftar edin, çünkü o temizleyicidir. [İ. Mace]
Bu konudaki diğer hadis-i şeriflerden üçü de şöyledir:
(Peygamber efendimiz, taze hurmayla iftar ederdi. Taze hurma yoksa kuru hurmayla, o da yoksa suyla iftar ederdi.) [Tirmizî]
(Peygamber efendimiz iftarını sütle de açardı.) [Dâre Kutnî]
(Peygamber efendimiz, üç hurmayla veya ateş dokunmamış bir şeyle iftar ederdi.) [Ebu Ya’la]
İFTAR DUASI
Oruçlunun özellikle iftara yakın zamanda yapılan duası makbuldür. Üç hadis-i şerif:
(Oruçlunun iftar vaktinde geri çevrilmeyen bir duası vardır.) [İbni Mace]
(Oruçlunun duası reddedilmez.) [Tirmizî]
(Oruçlun iftar vakti yaptığı duayı Allahü teâlâ geri çevirmez.) [Beyhekî]
İftardan önce, Euzü ve Besmele çekilip, (Allahümme yâ vâsi'al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb) denir. Orijinali için buraya tıklayınız. Mânâsı şöyledir:
(Ey mağfireti çok geniş olan Allah'ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın bütün müminleri affet!)
Birkaç lokma yiyip içtikten sonra, (Zehebezzama' vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ) denir ve yemeğe başlanır. Mânâsı kısaca şöyle: (Açlık, susuzluk bitti. İnşallah sevabına da kavuştuk.) [İbni Mace]
PEYGAMBERİMİZİN İFTAR DUASI
Peygamber efendimiz, şöyle de dua ederdi:
(Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim.) [Mânâsı: “Yâ Rabbî, rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.”] (Ebu Davud)