Çöllerin altında gizemli tüneller keşfedildi! Mikro boyutta, milyonlarca yıllık izler

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çöllerin altında gizemli tüneller keşfedildi! Mikro boyutta, milyonlarca yıllık izler
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Alman araştırmacılar, Afrika ve Orta Doğu çöllerindeki mermer ve kireçtaşlarında mikroskobik tüneller keşfetti. Bu tünellerin canlı bir organizma tarafından yapılmış olabileceği düşünülüyor.

Almanya'nın Johannes Gutenberg Üniversitesi Mainz'den araştırmacılar, Afrika ve Orta Doğu çöllerindeki mermer ve kireçtaşlarında, canlı bir organizma tarafından yapılmış gibi görünen mikroskobik tüpler keşfettiklerini duyurdu.

Çöllerin altında gizemli tüneller keşfedildi! Mikro boyutta, milyonlarca yıllık izler - 1. Resim

"BUNLAR JEOLOJİK BİR SÜRECİN SONUCU DEĞİL"

Futurism dergisinden edinilen bilgilere göre 15 yıl önce Namibya'da bu tünelleri ilk keşfeden jeolog Cees Passchier, "Şaşkınız çünkü bu tüpler açıkça jeolojik bir sürecin sonucu değil" dedi.

Passchier ve ekibi, ilk olarak Namibya'da, ardından binlerce kilometre uzaktaki Suudi Arabistan ve Umman'da tespit edilen bu garip yapıları Geomicrobiology Journal'da yayımlanan yeni bir makalede detaylandırdı.

Çöllerin altında gizemli tüneller keşfedildi! Mikro boyutta, milyonlarca yıllık izler - 2. Resim

MİKRO BOYUTTALAR

"Mikro-oyuklar" olarak adlandırılan bu tüneller genellikle yaklaşık 2,5 cm uzunluğunda ve yarım milimetre genişliğinde.

Uzun süredir incelenen kayalarda aşınmayla ortaya çıkan bu tünel kümeleri, analiz edildiğinde içlerinde ince bir kalsiyum karbonat tozu tespit edildi. Bilim insanları, bu tozun mermerin besinlerinden yararlanmak için kayaya giren mikroorganizmalardan arta kalmış olabileceğini düşünüyor.

YOK OLAN BİR CANLI FORMU MU?

Mevcut hipotez, bu tünellerin canlı bir organizma tarafından oyulduğunu öne sürse de, araştırmacılar hangi tür bir mikroorganizmanın böyle bir iz bıraktığı konusunda şaşkınlık içinde.

Passchier, "Bunları yapan canlı formunun neslinin tükenmiş mi yoksa hâlâ bir yerlerde yaşıyor mu olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Tahminlere göre bu yapılar 1-2 milyon yıl öncesine ait, dolayısıyla söz konusu mikroorganizmaların günümüzde hayatta olma ihtimali de var.

DNA YOK, SIR PERDESİ KALIN

Tünellerde kalsiyum karbonat izleri bulunsa da DNA veya protein gibi biyolojik kanıtlar elde edilemedi. Passchier'a göre bu durum, keşfi daha da heyecan verici kılıyor: "Acaba bilinen bir canlı formu mu yoksa tamamen yeni bir organizma mı?"

KÜRESEL KARBON DÖNGÜSÜ İÇİN ÖNEMLİ OLABİLİR

Passchier, "Hâlâ var olup olmadığını bilmediğimiz bu canlı formu, küresel karbon döngüsü için önemli rol oynuyor olabilir. Bu nedenle bilim dünyasının konuyu araştırması kritik önemde" diyerek bulgunun potansiyel etkilerine dikkat çekti.

Bilim insanları şimdi, bu gizemli mikro-tünellerin sırrını çözmek için çalışmalarını genişletmeyi planlıyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...