Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli otomotivde 5 milyar dolarlık teşvik paketini duyurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli otomotivde 5 milyar dolarlık teşvik paketini duyurdu
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda konuşma yaptığı esnada 5 milyar dolarlık teşvik paketinden bahsetti. Vatandaşlar ise 5 milyar dolarlık teşvik paketi nedir, maddeleri ne merak ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye yatırımcı çekmek için 6 yeni teşvik hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Atatürk Kültür Merkezi'nde Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'ndaki açıklamaları dikkat çekerken Türkiye'ye yatırımcı çekmek amacıyla uygulanacak olan 6 yeni teşvik açıklamasını yaptı.

ELEKTRİKLİ OTOMOTİVDE 5 MİLYAR DOLARLIK TEŞVİK PAKETİ NEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün HIT-30'da yaptığı açıklama ile Türkiye'ye yatırımcı çekmek amacıyla 6 yeni teşvik planlandığını duyurdu.

"Ülkemiz çip tasarımı konusunda büyüyen bir ekosisteme sahip. Endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesi inşa etme hedefiyle HIT-30 Programı'nı başlatıyoruz. Güncel üretim teknolojilerine dayalı en az 1 endüstriyel ölçekli çip fabrikasını ülkemize kazandırmak için 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz." sözleri ile 5 milyar dolarlık teşvik paketini açıklarken Türkiye'ye yatırımcı çekme amacıyla uygulanması beklenen 6 projeden de bahsetti.

Teşvik amaçlı yapılacak olan yatırım teşviklerini şöyle sıraladı:

  • Bunlardan ilki ülkemizin otomotiv sektörünün dönüşümüne liderlik etmesine katkı sağlayacak hibrit elektrikli araç çağrısıdır. Bu alanda üretim kapasitemizi yıllık en az 1 milyon adede çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz.
  • Otomotiv sektörümüzün rekabet gücünü sürdürebilmesi için batarya üretimini önceliklendirdik. Batarya çağrımız ile 2030 yılına kadar 80 gigawatt saatlik bir kapasite inşa ederek, bölgesel bir üretim üssü olmayı hedefliyoruz. Megawatt saat başına 6 bin dolara kadar sağlayacağımız hibe desteğini de içeren 4,5 milyar dolarlık teşvik paketini yatırımcıların istifadesine sunuyoruz.
  • Çip üretme ve tasarlama kapasitemizi geliştirmemiz lazım. Güncel üretimi artırmak için 5 milyar dolarlık teşvik paketini devreye alıyoruz.
  • Güneş enerjisinde 15 gigavatlık bir kapasitenin tesisine yönelik hücre yatırımlarına megawatt başına 8 bin dolara kadar hibe desteği vereceğiz.
  • Rüzgar enerjisinde kritik bileşenlerin ve deniz üstü türbinlerin imalatını desteklemeyi ve yerli bir rüzgar enerjisi markayı inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu alana toplamda 1.7 milyar dolarlık kaynak ayırıyoruz.
  • Büyük teknoloji firmalarının Ar-Ge merkezlerini Türkiye'ye kazandırmak için yeni bir modeli devreye alıyoruz. Ar-Ge bakımından dünyanın ilk 1000 firmasının personel giderlerinin yarısını 5 yıl süreyle karşılayacağız. 

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...