Demans riskini azaltan 5 besin: Beyin sağılığına iyi geliyor

Demans riskini azaltmak için sofranızda bu besinlere yer açmanızda fayda var. Uzmanlar, çay, kahve ve tam tahıllı ürünkerin beyin sağlığını desteklediğini söylüyor.
Dünya genelinde 55 milyondan fazla kişi Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor. Uzmanlar ise beyin sağlığını korumak için doğru beslenmenin önemine dikkat çekiyor.
MİLYONLARCA İNSANIN HAYATINI ETKİLİYOR
Halk arasında bunama olarak bilinen demans, hafıza ve zihinsel yetilerin bozukluğu sonucu oluşan hastalıkları kapsar. Alzheimer ise hafıza kabiliyetinin bozulmasına deniyor. Alzheimer hastalığı, dünya çapında milyonlarca insanın hayatını etkileyen ve giderek genç bireylerde de görülen ciddi bir sağlık sorunu.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl yaklaşık 10 milyon yeni Alzheimer vakası teşhis ediliyor ve bu sayının 2050’ye kadar 139 milyona ulaşması bekleniyor.
BESLENME BEYİN SAĞLIĞINI ETKİLİYOR
Uzmanlar, genetik faktörlerin yanı sıra hayat tarzı ve beslenmenin hastalığın önlenmesinde kritik bir rol oynadığını belirtiyor.
Özellikle antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip besinlerin, beyin hücrelerini koruyarak bilişsel gerilemeyi yavaşlattığı düşünülüyor. Son araştırmalar, beslenme alışkanlıklarının Alzheimer riskini azaltmada etkili olduğunu gösteriyor. Yeşillikler, tam tahıllar ve omega-3 açısından zengin balık gibi besinler beyni besliyor.
DEMANS RİSKİNİ AZALTAN 5 BESİN
Uzmanlar, demans ve Alzheimer riskini azaltmada etkili olan beş besin grubunu öne çıkarıyor. Çay, kahve ve sebze suları, B vitaminleri, omega-3 yağ asitleri, tam tahıllı ürünler ve C vitamini içeren besinler.
Çay ve kahve, antioksidan içerikleriyle beyin hücrelerini oksidatif stresten korurken sebze suları, özellikle ıspanak ve kereviz gibi yeşillikler, vitamin ve mineral açısından zengin.
B vitaminleri (özellikle B6, B12 ve folik asit), sinir sistemi sağlığını destekler ve homosistein seviyelerini düşürerek bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir.
Omega-3 yağ asitleri, somon ve sardalya gibi yağlı balıklarda bolca bulunuyor ve beyindeki iltihabı azaltarak nöron sağlığını korumayı sağlıyor.
Tam tahıllı ürünler, örneğin yulaf, kinoa ve esmer pirinç, kompleks karbonhidratlar ve lif sağlayarak kan şekeri seviyelerini dengelemekte. C vitamini içeren besinler, özellikle turunçgiller, çilek ve biber, antioksidan özellikleriyle serbest radikallerle savaştığı biliniyor.