samdan
camii
hayirli-ramazanlar

Deniz çekilmesi deprem habercisi mi? Ege Denizi depremleri sonrası merak edildi!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Deniz çekilmesi deprem habercisi mi? Ege Denizi depremleri sonrası merak edildi!
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Deniz çekilmesi deprem habercisi mi, deniz çekilince deprem olur mu soruları vatandaşların endişe duyduğu noktalar arasında yer aldı. Ege Denizi'nde meydana gelen depremler ve sismik hareketliliğin devam etmesi merak ve endişe uyandırdı.

Deniz çekilmesi deprem habercisi mi, deniz çekilince deprem olur mu vatandaşlar tarafından merakla araştırılmaya başlandı. Ege bölgesinde sarsıntıların artması ve farklı büyüklüklerde çok sayıda deprem yaşanması, depremin habercisi olabilecek doğal olaylara yönelik endişeleri beraberinde getirdi. Deniz suyunun çekilmesi deprem ile doğrudan ilgili mi merak ediliyor.


Deniz çekilmesi deprem habercisi mi? Ege Denizi depremleri sonrası merak edildi! - 1. Resim

DENİZ ÇEKİLMESİ DEPREM HABERCİSİ Mİ?

Son günlerde Ege Denizi’nde meydana gelen çok sayıda deprem ve buna bağlı olarak ortaya çıkan doğal olaylar, vatandaşlar arasında büyük bir merak uyandırdı. Kıyı bölgelerinde gözlemlenen deniz çekilmesi deprem haberici mi sorusunu gündeme taşıdı.

Uzmanlar deniz çekilmesi ile büyük depremler arasında doğrudan bir bağlantı kurmanın bilimsel olarak mümkün olmadığını belirtiyor.

Geçmişte yaşanan bazı büyük depremlerden önce deniz seviyesinde değişimler gözlemlenmiş olsa da deniz çekilmesi her zaman bir depremin habercisi değildir.

Jeofizik uzmanları, deniz çekilmelerinin yalnızca depremlerle değil, atmosferik basınç değişimleri, rüzgar hareketleri, gelgit olayları ve okyanus akıntıları gibi birçok farklı doğa olayıyla da ilişkilendirilebileceğini vurguluyor.


Deniz çekilmesi deprem habercisi mi? Ege Denizi depremleri sonrası merak edildi! - 2. Resim

DENİZ ÇEKİLİNCE DEPREM OLUR MU?

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, kıyılarda meydana gelen su çekilmelerinin büyük depremlerle doğrudan ilişkilendirilmesinin hatalı bir yaklaşım olduğunu belirtiyor.

Uzmanlara göre kıyıya yakın bölgelerde meydana gelen depremler, deniz tabanında küçük yer değişikliklerine neden olabilir ve bu durum geçici su çekilmeleri ile sonuçlanabilir.

Öte yandan med cezir (gelgit) olayları, okyanus akıntıları ve rüzgar hareketleri de deniz seviyesinde değişikliklere neden olabilmekte.


Deniz çekilmesi deprem habercisi mi? Ege Denizi depremleri sonrası merak edildi! - 3. Resim

EGE DENİZİ DEPREMLERİ ENDİŞE VERDİ

Ege Denizi’nde meydana gelen çok sayıda deprem, bölgedeki sismik hareketliliğin arttığını gösterdi. AFAD verilerine göre Ege Denizi'nde son 48 saat içinde büyüklüğü 1,3 ile 4,8 arasında değişen 100’ün üzerinde deprem yaşandı.

4,5 ve 4,4 büyüklüğündeki depremler dikkat çekerken, AFAD ve Kandilli Rasathanesi uzmanları, bu hareketliliğin olağan olduğunu ve şu an için büyük bir depremin habercisi olarak değerlendirilmediğini belirtiyor.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan itibaren başlayan sismik hareketliliğin 400’ü aşkın depreme ulaştığı ve bu depremlerin büyük çoğunluğunun Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda meydana geldiği belirtildi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...