Denizden karbon çağı! 150 kat daha verimli, yüzde 1'lik alanla 14 milyar ton temizleyebilir

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Denizden karbon çağı! 150 kat daha verimli, yüzde 1'lik alanla 14 milyar ton temizleyebilir
Haberler Haberleri  / Dış Haberler

İngiltere’nin güney kıyısında başlatılan SeaCURE projesi, denizden karbon çekerek iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir yöntem sunmayı hedefliyor. Eğer dünya yüzeyindeki okyanus suyunun sadece %1’i bu işlemden geçirilirse, yılda 14 milyar ton karbon atmosferden çekilebilir.

İngiltere’nin güney kıyısında, denizden karbon çekmeye yönelik çığır açıcı bir proje olan SeaCURE çalışmaya başladı. İngiliz hükümeti tarafından finanse edilen bu küçük ölçekli pilot proje, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yeni teknolojilerin geliştirilmesini hedefliyor.

BBC World'den edinilen bilgilere göre, iklim bilimciler sera gazı emisyonlarını azaltmanın öncelikli hedef olduğunu kabul ediyor.

Ancak birçok bilim insanı, halihazırda salınmış karbon gazlarının da bir kısmının atmosferden veya çevreden geri çekilmesi gerektiğini savunuyor.

Denizden karbon çağı! 150 kat daha verimli, yüzde 1'lik alanla 14 milyar ton temizleyebilir - 1. Resim

DENİZDEN KARBON YAKALAMA

SeaCURE projesi, karbonu doğrudan havadan değil, denizden çekmeyi hedefliyor. Çünkü suda, havaya kıyasla yaklaşık 150 kat daha fazla karbon bulunuyor. Bu da, teorik olarak denizden karbon çekmenin daha verimli olabileceği anlamına geliyor.

Weymouth'ta bulunan tesiste, denizden alınan su önce daha asidik hale getiriliyor. Bu işlem, suda çözünmüş karbonun gaz formuna geçmesini ve karbon olarak serbest kalmasını sağlıyor. Çıkan karbon daha sonra hava yoluyla emilerek, örneğin yanmış hindistancevizi kabuklarından elde edilen filtre malzemesiyle yoğunlaştırılıp depolanıyor.

Asidik hale getirilen su daha sonra alkali ile nötralize edilerek tekrar denize veriliyor. Bu işlem sonucunda denize geri dönen su, atmosferden yeniden karbon emmeye başlıyor.

Denizden karbon çağı! 150 kat daha verimli, yüzde 1'lik alanla 14 milyar ton temizleyebilir - 2. Resim

PİLOT PROJENİN KAPASİTESİ VE GELECEĞİ

Şu anda projenin karbon giderme kapasitesi oldukça düşük.

Yılda en fazla 100 metrik ton CO₂, bu da bir uçağın Atlantik’i geçerken saldığı karbona eşdeğer. Ancak geliştiriciler, bu teknolojinin büyük ölçekte uygulanması hâlinde büyük potansiyele sahip olabileceğine inanıyor.

Eğer dünya yüzeyindeki okyanus suyunun sadece %1’i bu işlemden geçirilirse, yılda 14 milyar ton karbon atmosferden çekilebilir.

Denizden karbon çağı! 150 kat daha verimli, yüzde 1'lik alanla 14 milyar ton temizleyebilir - 3. Resim

ENERJİ VE ÇEVRESEL ETKİLER

SeaCURE projesinin tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışması gerektiği belirtiliyor. Gelecekte bu teknolojinin deniz üzerine kurulan yüzer güneş panelleriyle desteklenmesi öngörülüyor.

University of Exeter’den Guy Hooper ise bu tür projelerin deniz yaşamı üzerindeki olası etkilerini inceliyor. Düşük karbonlu suyun deniz canlıları, özellikle de fotosentez yapan fitoplanktonlar ve kabuklu canlılar üzerindeki etkileri araştırılıyor.

Hooper, bu suyun büyük miktarda denize verilmesinin çevresel etkiler doğurabileceğini, ancak önceden seyreltme gibi yöntemlerle bu etkinin azaltılabileceğini belirtiyor.

SeaCURE, şu anda İngiltere hükümeti tarafından desteklenen 15 pilot projeden biri. Enerji Bakanı Kerry McCarthy, bu tür yenilikçi teknolojilerin net sıfır emisyona ulaşmak için kritik olduğunu ve aynı zamanda istihdam ile ekonomik büyümeye katkı sağladığını vurguluyor.

Bu tür projeler, sera gazı salınımlarını azaltmanın ötesine geçerek atmosferdeki mevcut karbonu da hedef alıyor. Ancak geniş ölçekli uygulanabilirliği, çevresel etkileri ve enerji ihtiyaçları açısından hâlâ değerlendirme sürecinde.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...