Deprem çantası hazırlığı: Acil durumda olmazsa olmaz 10 malzeme

Türkiye aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu nedenle afet ve acil durum çantası oldukça önemli. Deprem çantası hazırlığı ile ilk 72 saatte hayatta kalmak için gerekli malzemeleri edinebilirsiniz.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), afet sonrası ilk 72 saatte hayati önem taşıyan acil durum çantasının her evde hazır bulunması gerektiğini vurguluyor.
DEPREM ÇANTASI HAZIRLIĞI
Deprem çantası, afet anında ve sonrasında temel ihtiyaçlarınızı karşılayarak hayatta kalma şansınızı artıran kritiktir. AFAD’a göre, yardım ekipleri afet sonrası ilk 72 saatte herkese ulaşamayabilir bu nedenle çantanızda en az 3 gün yetecek su, gıda ve diğer malzemeler bulunmalı.
Çantanın hafif, taşınabilir ve su geçirmez bir sırt çantası olması, acil tahliye durumlarında kolaylık sağlar. Çantayı hazırlarken ailedeki bebek, yaşlı, engelli bireyler veya evcil hayvanların özel ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Çanta hazırlığı, sadece malzemeleri toplamakla sınırlı değil. Aynı zamanda stratejik bir planlama gerektiriyor. Çantanın konumu, evde yaşayan herkes tarafından bilinmeli ve çıkışa yakın, kolay erişilebilir bir yerde saklanmalı.
AFAD, çantanın 6 ayda bir kontrol edilmesini, gıda ve ilaçların son kullanma tarihlerinin yenilenmesini öneriyor.
ACİL DURUMDA OLMAZSA OLMAZ 10 MALZEME
Bir afet ve acil durum çantasında bulunması gereken temel malzemeler, hem fiziksel ihtiyaçları karşılamalı hem de iletişim ve güvenlik açısından destek sağlamalı.
İlk sırada, her birey için günlük en az 1 litre su ve yüksek kalorili, bozulmayan gıdalar (konserve, kuru meyve, tahin-pekmez) yer alıyor.
İlk yardım çantası, bandaj, antiseptik solüsyon, ağrı kesici ve düzenli kullanılan ilaçlarla donatılmalı. El feneri, yedek piller ve pilli radyo, elektrik kesintilerinde haber alma ve aydınlatma için gerekiyor. Düdük, enkaz altında yerinizi bildirmek için az enerjiyle yüksek ses çıkaran bir araç olarak deprem çantasının en önemli ürünlerinden.
Diğer kritik malzemeler arasında yağmurluk, toz maskesi, hijyen ürünleri (sabun, diş fırçası, ıslak mendil, hijyenik ped), not defteri ve kalem, acil durum koruma örtüsü (termal battaniye) ve önemli belgelerin fotokopileri (kimlik, tapu, sigorta poliçesi) bulunuyor.
Çöp poşeti, koli bantı ve iş eldiveni gibi pratik araçlar, çadır kurma veya eşya taşıma gibi durumlarda fayda sağlar. AFAD, evcil hayvanlar için mama ve sağlık karnesinin de eklenmesini öneriyor.
Vatandaşlar, çantalarına powerbank ve küçük bir çakı eklediklerini böylece iletişim ve temel ihtiyaçlar için daha hazırlıklı olduklarını ifade etti. Çantanın düzenli kontrolü, malzemelerin işlevselliğini korumak için şart.
DEPREM ÇANTASI NEREDE SAKLANMALI?
Çanta, evin çıkışına yakın, kolay erişilebilir bir yerde, serin ve kuru bir ortamda saklanmalı. AFAD, çantanın yerini tüm aile bireylerinin bilmesini ve araç veya iş yerinde de yedek bir çanta bulundurulmasını öneriyor.