Dolmalık biberden turşu nasıl yapılır? Kıtır kıtır lezzetin bilinmeyen tüyosu...

Dolmalık biberden yapılan turşu tarifi son dönemin popüler tariflerinden biri oldu. Yaz aylarının sevilen sebzesi, kışın da turşu olarak tüketilmeye devam ediyor. Oldukça kolay olan bu tarif için birkaç tüyo mevcuttur. İşte kıtır kıtır dolmalık biber turşusu tarifi...
Dolmalık biberler, yaz aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Hem lezzetiyle sofralarımızı renklendiren hem de sağlığımıza birçok faydası olan bu sebze, turşu olarak da tüketilebilir. Turşu yapımı, biberlere farklı bir tat ve kıtır bir dokunuş kazandırır. Dolmalık biberden turşu yapmak ise oldukça kolaydır ve lezzetli sonuçlar elde etmek için bilinmesi gereken bazı tüyolar vardır.
DOLMALIK BİBER TURŞUSUNUN TARİFİ
Turşu yapmak, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Dolmalık biberden yapılan turşu ise özellikle yaz aylarında sofralarımızı süslemektedir. Bugün sizlerle dolmalık biberden turşu tarifini paylaşacağız.
Malzemeler:
- 1 kg dolma biber
- 1 adet küçük boy lahana
- 3 adet domates
- 3 adet kırmızı biber
- 3 adet salatalık
- 3 adet havuç
- 1/2 demet maydonoz
- 8-10 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- Su
- 1 su bardağı elma sirkesi veya üzüm sirkesi
Yapılışı:
Öncelikle lahanayı yapraklarından ayırıp iyice yıkayın. Ardından çok ince kıyarak doğrayın ve geniş bir kaba alın. Havuçların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayarak lahanaya ilave edin.
Domatesi, biberi, salatalığı ve sarımsakları küçük yemeklik doğrayın. Maydanozu yıkayıp doğrayın. Tüm malzemeleri lahanaya ekleyip karıştırın.
Karışıma 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1/2 su bardağı sirke ilave edip tekrar karıştırın. Dolmalık biberlerin tohum kısımlarını temizleyip yıkayın. Karışımı dolma biberlerin içine doldurun ve cam kavanoza dik olarak sıralayın.
Kavanozun içine sığacak kadar suyu kaynatın ve soğumaya bırakın. Bir litre suya bir yemek kaşığı kaya tuzu ilave edip karıştırın. Kavanozun içine sıraladığınız biberlerin üzerine çıkacak kadar 1/2 su bardağı sirke ve tuzlu su ilave edin.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve serin bir yere koyun. Yaklaşık olarak 15-20 gün sonra turşunuz hazır hale gelecektir.
Dolmalık biberden turşu tarifi ile yaz aylarında sofralarınıza lezzet katacak bir tarif paylaştık. Afiyet olsun.