Ehliyet yenileme ne zaman sona eriyor? O tarihe kadar yenilemeyen 18 bin 679 lira ceza ödeyecek!

Ehliyet yenileme süresi, 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecekti. Fakat nüfus müdürlüklerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle verilen süre uzatıldı. İçişleri Bakanlığı, verilen süre içinde eski tip ehliyetini yenilemeyen sürücülerin 18 bin 679 lira ceza ödeyeceğini açıkladı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen ehliyetlerin yenilenmesi için son tarihin 31 Aralık 2024 olduğunu bildirmişti.
Pandemi döneminde birçok sefer uzatılan ehliyet yenileme süresi, nüfus müdürlüklerinde oluşan yoğunluk nedeniyle bir kez daha uzatıldı.
Belirtilen süre içerisinde yenilenmeyen sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve eski tip sürücü belgesi ile araç kullanırken yakalananlara 18 bin 679 lira ceza kesilecek.
EHLİYET YENİLEME NE ZAMAN SONA ERİYOR?
Eski sürücü belgelerinin, 1 Ocak 2016'da verilmeye başlanan yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesi için verilen süre 31 Aralık 2024'te sona eriyor. Son alınan karar ile ehliyet yenileme süresi 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatıldı. Bu tarihe kadar yenileme için ödenecek tutar 15 TL iken sonrasında 5 bin 165 lira olarak belirlendi.
ESKİ TİP EHLİYET YENİLEME NASIL YAPILIR?
Sürücü belgesini yenilemek isteyen vatandaşlar, Alo 199 çağrı merkezi, mobil uygulama veya randevu.nvi.gov.tr üzerinden randevu alarak gerekli evraklarla birlikte nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor. Başvurular tamamlandıktan sonra sürücü belgeleri PTT aracılığıyla başvuru sahiplerinin adreslerine teslim ediliyor.
Sürücü belgesi başvuru sürecinde, kişiler geçici sürücü belgesi ile araç kullanabiliyor.
GEREKLİ BELGELER NELER?
Sürücü belgesi yenileme işlemi için gerekli belgeler arasında eski tip sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, biyometrik fotoğraf ve başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont yer alıyor. Başvuru sahibinin Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) kayıtlı bir adresinin bulunması gerekiyor.
Vatandaşların 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ücretlerini, vergi dairesi müdürlüklerine ya da internet üzerinden anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödemeleri gerekiyor.