Ekran karartma cezası nedir? Ekran karartma cezası ne anlama geliyor?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ekran karartma cezası nedir? Ekran karartma cezası ne anlama geliyor?
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yayın ilkelerine aykırı içerik sunulması üzerine bazı yapımlara ekran karartma cezası verebilir. Genellikle bu cezalar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından uygulanır. Yayıncı kuruluş, belirli bir süre boyunca ekranının tamamen siyah (karartılmış) hale getirecek şekilde karartılır.

RTÜK’ün bazı kurumlara ekran karartma cezası vermesi kamuoyunda geniş yankı buldu. Ekran karartma cezası nedir? Ekran karartma cezası ne anlama geliyor? gibi soruların cevabı araştırılıyor.

Ekran karartma cezasını RTÜK, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun kapsamında verir. 

Ekran karartma cezası nedir? Ekran karartma cezası ne anlama geliyor? - 1. Resim

EKRAN KARARTMA CEZASI NEDİR?

Ekran karartma cezası, televizyon kanallarının yayınladıkları içeriklerin belli başlı kuralların dışına çıkması halinde verilen bir yaptırımdır. Bu ceza, genel olarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından uygulanır.

Yayıncı kuruluşun ekranının belirli bir süre boyunca tamamen siyah hale getirilir. Ceza süreleri 5 dakikadan başlatılır ve yapılan ihlalin ciddiyetine göre bu süre artabilir.


Ekran karartma cezası nedir? Ekran karartma cezası ne anlama geliyor? - 2. Resim

 EKRAN KARARTMA CEZASI NE ANLAMA GELİYOR?

Ekran karartma cezası, herhangi bir televizyon kanalının belli bir süre boyunca tamamen siyah hale gelmesi anlamını taşır. Bu ceza yalnızca görsel değil, aynı zamanda sesli yayını da kapsar. Yani, seyirci, ekran karartma cezası alan bir kanalı açtığında o kanalın yayını yerine tamamen siyah bir ekran ve sessizlik ile karşı karşıya kalır.

Bu tür durumlarda kurum ekran karartma cezası aldığına dair bilgilendirme yazısı da yayınlayabilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...