Fidye bedeli ne kadar? Fidye ne zaman ve kimlere verilir?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Fidye bedeli ne kadar? Fidye ne zaman ve kimlere verilir?
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan ayında oruç tutamayanlar için ödenmesi gereken fidye miktarı ve kimlere verileceği konusu, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Fidye, yaşlılık veya tedavisi mümkün olmayan bir hastalık nedeniyle oruç tutamayan kişilerin, her gün için ihtiyaç sahiplerine verdiği bedeldir.

İslam dinine göre fidye, oruç tutamayan kişilerin günlük yemek bedeli olarak fakir veya ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken bir yardımdır. Fidye vermek, oruç tutma imkanı olmayan bireyler için dini bir yükümlülük olarak kabul edilir.

FİDYE BEDELİ NE KADAR?

Fidye miktarı, bir kişinin bir günlük yemek bedeline eşittir. Fidye olarak, bir fakirin bir günlük temel gıda ihtiyacını karşılayacak miktarda yemek verilebileceği gibi, aynı değerde para da verilebilir. Ancak, fakir bir kişi fidye ödemekle yükümlü değildir.

Yaşlı olup oruç tutamayan ve iyi olmasından ümit kesilen hasta, fakir değilse her günün orucu için fidye verir. Fakir ise fidye vermez, dua eder. Fidye olarak, her gün için bir fitre miktarı un verilir. Bir fitre miktarı un 1750 gramdır. Bir aylık oruç için 53 kg un vermek kâfidir. Yahut bunun kıymeti kadar altın, tutulamayan bir aylık orucun fidyesi olarak, bir veya birkaç fakire, Ramazanın başında veya sonunda verilebilir. Fakir, aldığı fidyeyi kendisi kullandığı gibi, başka birine de verebilir. Fidye verdikten sonra, oruç tutabilecek hâle gelen hasta, tutamadığı oruçlarını kaza eder. (Nehr-ül-fâık)

Fidye bedeli ne kadar? Fidye ne zaman ve kimlere verilir? - 1. Resim

FİDYE NE ZAMAN VERİLİR?

Fidye, Ramazan ayı içinde veya bayramdan sonra ödenebilir. Oruç tutamayan kişi, fidyeyi dilediği günlerde verebilir veya toplu olarak Ramazan’ın sonunda ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilir. Eğer kişi Ramazan boyunca hiç oruç tutamayacaksa, fidyesini peşin olarak da ödeyebilir.

FİDYE KİMLERE VERİLİR?

Fidye, İslam dinine göre fakir ve ihtiyaç sahibi Müslümanlara verilmelidir. Maddi durumu iyi olmayan, günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bireylere fidye verilmesi daha uygundur.

Fidyenin verilebileceği kişiler arasında şunlar bulunur:

Fakirler ve ihtiyaç sahipleri
Yetimler ve kimsesizler
Gelir durumu düşük olan akrabalar (anne, baba, kardeş hariç)
Borç içinde olan kişiler

Eğer fidye verecek kişi zengin değilse ve mal varlığı zekât vermeye yetmiyorsa, fidye vermek zorunda değildir. Peygamber Efendimiz fidyenin fakirlere verilmesinin daha makbul olduğunu ifade etmiştir.

Fidye, yakın akrabalar arasından maddi durumu kötü olanlara verilebileceği gibi, salih kişiler veya ihtiyaç sahipleri de tercih edilebilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...