Fitre kimler verir, kimlere verilir? İşte Fitrenin verileceği kişiler

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fitre konusu Müslümanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Fitre, Ramazan ayına özel olarak verilen bir sadaka türü olup, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gereken dini bir yükümlülük olarak kabul edilir.
İslam dinine göre, Ramazan ayının sonuna yetişen ve belirli bir mal varlığına sahip olan Müslümanların fitre vermesi gerekmektedir. Bu ibadet, hem ihtiyaç sahiplerine destek olmak hem de oruç ibadetini manevi olarak tamamlamak amacıyla yapılmaktadır.
FİTRE KİMLER VERİR?
Fitre, İslam dinine göre belirli bir mal varlığına sahip olan Müslümanlar tarafından verilmesi gereken bir yardımdır. Zekât nisabına ulaşan, yani temel ihtiyaçlarını ve borçlarını karşıladıktan sonra belirli bir miktar mal varlığı bulunan her Müslüman fitre vermekle yükümlüdür.
Eğer kişi zekât verecek kadar mal varlığına sahip değilse fitre vermesi zorunlu değildir, ancak yine de vermesi tavsiye edilir. Peygamber Efendimiz’in hadislerinde fitrenin, zenginler için bir arınma vesilesi olduğu belirtilmiş ve fakirlere verilmesinin daha makbul olduğu ifade edilmiştir.
FİTRE KİME VERİLMEZ?
İslam’a göre, fitrenin verilmesi gereken kişiler kadar verilemeyecek kişiler de önem taşır. Fitre, Ana, baba, dede, büyükanne gibi üst soy akrabalar, evlat, torun gibi alt soy akrabalara, eş ve Müslüman olmayan (kâfir) kişilere verilmez.
Bunun yanı sıra, fakir olmak şartıyla kardeş, gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk, üvey anne, üvey baba gibi akrabalara fitre verilebilir. Ayrıca hala, amca, teyze, dayı gibi akrabalar da fitre almaya uygun kabul edilir. Hanefi mezhebine göre borçlu ve fakir kimselere fitre verilmesi daha makbul kabul edilmiştir.
ZEKAT FİTRE VE FİDYE KİMLERE VERİLİR?
Zekât, dinen zengin sayılan kişilere verilmez. Ana, baba, dede, büyükanne, evlat ve torun gibi doğrudan soy bağı olan kişiler, eşler ve zengin olduğu kabul edilen bireylere zekat verilmez.
Ancak fakir olmak şartıyla, kardeş, hala, amca, dayı ve teyze gibi akrabalara zekât verilebilir. Hanefi mezhebine göre kadın, fakir olan kocasına zekât verebilir ancak kocanın eşine zekât vermesi caiz görülmez.