Fitre ne zaman verilir? Fitreyi son verme tarihi merak ediliyor

Fitre, vacip olan bir sadaka türüdür. Ramazan ayına özel olarak fıtır sadakası da dediğimiz fitre, belli tarihler arasında verilmesi gerekiyor. İşte fitre hakkında bilinmesi gerekenler...
Fitre, nisab miktarı malı olan Müslümanların vermesi gereken bir sadakadır. Sadaka-i fıtr, Ramazan-ı şerifte verilir. Fitre vermek isteyen vatandaşlar, verilecek ve verilmeyecek kişiler ile fitre vermenin en uygun tarihini öğrenmeye çalışıyor.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Sadaka-i fıtr, Ramazan-ı şerifte verilir. Ramazandan önce ve bayramdan sonra da vermek caizse de bayram namazından önce verilmiş olması daha çok sevabdır.
Şâfiî mezhebinde Ramazan ayından önce verilmez. Bayramdan sonraya da bırakılmaz.
KİMLER FİTRE VERMELİ?
Ramazan Bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî', 2/70,72).
Birkaç hadis-i şerif meali:
Sadaka-i fıtr, zenginlerinize bir tezkiyedir. Fakirleriniz de verirse, Allahü teâlâ onlara daha çoğunu verir. [Ebu Davud] (Tezkiye, temize çıkarma, temizleme demektir.
Ramazan orucu, gökle yer arasında durur. Sadaka-i fıtr verilince yükselir. [Ebu Hafs]
Sadaka-i fıtr, oruçlunun, uygunsuz sözlerinden hâsıl olan günahları temizler. [Beyheki]
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilebilir.
Hala, amca, dayı, teyze, kardeş, kardeş çocuğu gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.
FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?
Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez.