Gece ve gündüz eşitliği 23 Eylül'de meydana gelecek

23 Eylül Pazartesi günü gece ve gündüz saatleri eşit olacak. Birçok kişinin merak ettiği gece gündüz eşitliği yıl içerisinde belirli günlerde meydana geliyor. Gece ve gündüzün eşit olarak yaşandığı bu günler ise vatandaşlar tarafından detaylı bir şekilde takip ediliyor.
23 Eylül Pazartesi günü astronomik olaylar açısından önemli bir gün olarak biliniyor.
23 Eylül'de gerçekleşecek olan sonbahar ekinoksu, gece ve gündüzün eşitlenmesine işaret ediyor.
Dünya üzerindeki her iki yarım kürede de Güneş ışınları, bu gün Ekvator'a dik bir açıyla düşerek, aydınlanma çemberinin kutuplardan geçmesini sağlıyor.
GECE GÜNDÜZ EŞİTLİĞİ HANGİ GÜN?
Gece gündüz eşitliği önümüzdeki günlerde 23 Eylül ekinoksu olarak meydana gelecek. Ekvator'a dik gelen güneş ışınlarının gece ve gündüz süreleri arasında eşitlik sağlaması yılın belirli günleri görülmektedir.
21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde yılda 2 kez meydana gelen gece gündüz eşitliği sağlanan ekinoks gözlemlenmekte.
23 EYLÜL EKİNOKSU NEDİR?
Ekinoks, dünya üzerindeki gündüz ve gece sürelerinin eşit olduğu iki tarihi ifade ediyor. Bu olay, yılda sadece iki kez, 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşir.
23 Eylül'de Güneş ışınları tam olarak Ekvator'a dik düşerken, bu durum kuzey ve güney yarım küreler arasında mevsim geçişlerine yol açar.
Kuzey Yarım Küre'de sonbaharın başlangıcını, Güney Yarım Küre'de ise ilkbaharın gelişini simgeler.
23 EYLÜL EKİNOKSUNDA NE OLUR?
23 Eylül itibarıyla, Güneş ışınları Ekvator’a 90 derece açıyla düşmeye başlayacak. Bu tarihten sonra, Güney Yarım Küre’de günler, gecelerden daha uzun hale gelmeye başlayacak.
Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi bir durum yaşanacak; günler kısalacak ve geceler uzayacak. Bu olay, her iki kutup noktasında da Güneş’in görünmesiyle pekişiyor.
Kuzey Kutbu’nda ise bu tarih itibari ile altı aylık gece, Güney Kutbu’nda ise altı aylık gündüz dönemi başlamış olacak.
EKİNOKS NE ANLAMA GELİYOR, ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Ekinokslar, belirli özellikler taşır. Güneş tam doğudan doğarak tam batıdan batar. Aynı boylamda bulunan noktalar, ekinoks günlerinde aynı anda güneşin doğuşunu ve batışını deneyimleyecektir.
Güneş, kutup noktalarında da görünür olur. Ayrıca, ekinoks günlerinde gel-git olayları da en yüksek seviyesine ulaşır.
Ekvator’da cisimlerin gölge boyları sıfırdır ve bu durum da aslında Türkiye gibi ülkelerde saat 12:00'de gölge boyunun cismin boyuna en yakın olduğu anı temsil ediyor.