Gençler arasında yayılıyor! Bağırsak kanserinin nedeni bu besinler olabilir

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gençler arasında yayılıyor! Bağırsak kanserinin nedeni bu besinler olabilir
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kolon kanseri veya bağırsak kanseri vakaları gençler arasında ciddi artış gösteriyor. Uzman isimler belirli yiyecek grupları üzerinde dururken "tüketmeyin" çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çatısı altındaki Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) , işlenmiş etin bağırsak kanserini artırdığı üzerinde duruyor. 

Özellikle son 30 yılda kolon kanseri teşhislerinin yüzde 80 oranındaki artışı, uzmanları bu besinlerin tüketimini sorgulamaya itiyor.

İŞLENMİŞ ETLER RİSKİ ARTIRIYOR OLABİLİR

IARC'ın 2015'te yayımladığı raporda işlenmiş etlerin (salam, sosis, pastırma ve sucuk gibi) sigara ve alkolle aynı risk düzeyini işaret ettiği görülüyor.

Uzmanlar ise işlenmiş etlerin bağırsak kanseri riskini artırdığını ve doktorların hastalara bu konuda uyarılarda bulunması gerektiği üzerinde duruyor. 

Gençler arasında yayılıyor! Bağırsak kanserinin nedeni bu besinler olabilir - 1. Resim

Özellikle gençler arasında çeşitli yiyeceklerle birlikte işlenmiş et tüketiminin yaygınlaşmasının erken yaşta görülen kolon kanseri vakalarındaki artıştaki etkenlerden biri olabilir. 

İşlenmiş etteki kimyasalların kanser riskini artırdığı ve bu kimyasalların bağırsak hücrelerinde DNA hasarlarına yol açabileceği belirtiliyor. 

Gençler arasında yayılıyor! Bağırsak kanserinin nedeni bu besinler olabilir - 2. Resim

GENÇLERDE BAĞIRSAK KANSERİ VAKALARININ ARTIŞI

IARC ve Amerikan Kanser Derneği'nin 2022 raporuna göre, 50 yaş altı bireylerde kolon kanseri vakaları son 30 yılda yüzde 80 artış gösterdi. 

Özellikle İngiltere'de bu artış yüzde 3.6 oranıyla dikkat çekerken uzmanlar bu yükselişin modern beslenme alışkanlıklarıyla açıklıyor. 

Gençler arasında yayılıyor! Bağırsak kanserinin nedeni bu besinler olabilir - 3. Resim

Özellikle fast food tüketiminin dünya genelinde artış göstermesi kansere erken yaşta yakalanma riskini artırıyor. IARC, günde 50 gram işlenmiş et tüketimi riski yüzde 18 artırdığını vurguluyor. 

Gençler arasında yayılıyor! Bağırsak kanserinin nedeni bu besinler olabilir - 4. Resim

Ancak bu artışın nedeni bununla sınırlı değil. Hareketsizlik, obezite, sigara ve alkol tüketimi de etkiliyor. 

BESLENME İLE ÖNLEMEK MÜMKÜN: NE YAPMALI?

Uzmanlar kanseri önlemenin en etkili yolunun risk faktörlerini olabildiğince azaltmaktan geçtiğini söylüyor. 

Başta göz ardı edilen işlenmiş et tüketimini sınırlandırmak ve bitkisel-sebze temelli beslenme şekilleri öneriliyor. 

Gençler arasında yayılıyor! Bağırsak kanserinin nedeni bu besinler olabilir - 5. Resim

Kilo kontrolü, egzersizler, sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak riski azaltmak ve kolon kanserini önlemek için önerilen yöntemler arasında. 

Lifli gıdalar, sebzeler ve tam tahıllar gibi bağırsak sağlığını destekleyen besinler kanser riskini azaltıyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...