Güllaç nasıl hazırlanır? Güllaç malzemeleri nelerdir? Güllaç tarifi ve püf noktaları

Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı güllaç, bu yıl da oldukça revaçta. Geleneksel bir tarif olan güllaç tatlısını evinde kolayca hazırlamak isteyenler için adım adım derledik. İşte güllaç tarifi ve püf noktaları…
Ramazan ayında iftar sofralarının gözdesi olan güllaç, çeşitli aromalarıyla bu yıl da severek tüketiliyor. Klasik güllaç tatlısına farklı bir dokunuş isteyenler, kaymaklı veya frambuazlı güllaç çeşitlerini de deniyor.
GÜLLAÇ MALZEMELERİ NELERDİR?
6 kişilik güllaç için malzemeler şu şekildedir:
- 100 gram güllaç
- 750 gram süt
- 150 gram toz şeker
- 100 gram ceviz veya fındık (file veya kırılmış)
- 5 gram gül suyu
- Çilek veya nar (dekor için kullanılabilir)
GÜLLAÇ NASIL HAZIRLANIR?
- Süte şeker ilave edilir ve orta derecede ısıtılır.
- Ocaktan alınan süte gülsuyu ilave edilir.
- Güllaç yaprakları yayvan bir tepside ıslatılarak, başka bir tepsiye dizilir.
- 6 yaprak sonra, ceviz veya file fındığı araya serpiştirilir.
- Daha sonra bir 6 yaprak daha ıslatarak, üstü tamamlanır.
- Hazırlanan güllacın üstü kapatılır ve 1 saat kadar dinlendirilir.
- Güllaç dinlendikten sonra üstüne nar veya çilekle süslenerek servis edilebilir.
FRAMBUAZLI GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
Ramazanın geleneksel tatlısını kendi tarzında yorumlamak isteyenler ise frambuazlı güllaç tatlısını yapıyor. Hayranlık verici lezzeti ile frambuazlı güllaç, bol süt içeren yaprakların arasında frambuaz, beyaz çikolata ve antepfıstığı parçaları eklenmesiyle hazırlanıyor. Bu lezzetin üzeri ise antepfıstığı ve frambuaz taneleriyle renklendiriliyor.
KAYMAKLI GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
Klasik güllaca alternatif arayanlar kaymaklı güllacı da deneyebilir. Bol sütle ıslatılmış yaprakların arasına kaymak, badem, fındık ve ceviz eklenerek tadına doyulmaz kaymaklı güllaç hazırlayabilirsiniz. Üzerine serpiştirilen limon rendesi ise tatlıya ferahlık katacaktır.