Gusül abdesti nasıl alınır? Kadın-erkek gusül abdesti nasıl alınır, farzları nelerdir?

Ramazan ayına az bir zaman kala, bu mübarek ayı ibadet ederek geçirmek isteyenler, ibadet öncesi yapılması gerekenleri araştırıyor. Her ibadet ise temizlikle başlıyor. Gusül abdest konusunu öğrenmek isteyenler için detayları haberimizde derledik.
Şerefli Ramazan ayına geri sayım başladı. Bu ayda Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalı, bu ayı ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir. Gusül abdestinin farzları, kadın ve erkek için gusül abdestinin nasıl alınacağı sık sık araştırılan konular arasında yer alıyor.
GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR?
Gusül abdesti almak çok kolaydır. Ağzını ve burnunu suyla yıkayıp, denize veya göle girip çıkan yahut duş altında bütün vücudunu ıslatan gusletmiş olur.
Önce abdest alıp, sonra bütün vücut yıkanırsa sünnete uygun olur. Gusül abdesti için niyet, Hanefi’de sünnet, diğer mezheplerde farzdır. Guslederken niyeti unutanın da guslü geçerli olur.
- Guslederken besmele okunur. Hatta kelime-i şehadet de getirmek iyi olur.
- Sünnet üzere gusül abdesti almak için, önce, temiz olsa bile, iki eli ve avret yerini yıkamalıdır. Sonra bedeninde necaset varsa yıkamalı, sonra, gusle niyet ederek tam bir abdest almalı.
- Sonra bütün bedene üç defa su dökmelidir.
- Önce üç defa başa, sonra üç defa sağ omuza, sonra üç defa sol omuza dökmeli, her döküşte, o taraf tamam ıslanmalı. Birinci dökmede ovmalıdır.
- Gusülde, bir organa dökülen suyu, başka organlara akıtmak caiz olup, orası da temizlenir; çünkü gusülde bütün beden, bir organ sayılır. Abdest alırken bir organa dökülen suyla , başka organ ıslanırsa, yıkanmış sayılmaz. Gusül tamam olunca, tekrar abdest almak mekruhtur.
- Gusül ederken abdesti bozulursa, gusle zararı olmaz, fakat namaz kılmak için bir daha almak lazım olur.
- Guslederken sabunlanmak, keselenmek uygun olmaz. Kirden yıkanma işini ya gusülden sonra yapmalı veya önce yapmak gerekir. İkisinin aynı anda yapılması uygun olmaz. Gusülde fazla su harcanmış olur, mekruh olur. Maliki’deyse muvalata yani aralıksız yıkamaya mani olursa gusül geçerli olmaz.
- Banyoya girince önce gusledilir. Sonra kir için yıkanılır. Kir için yıkanırken ihtiyaç kadar fazla su sarf etmenin mahzuru olmaz.
- Gusül abdesti alırken, namaz abdesti bozacak haller olursa (mesela kan çıksa, yellenilse, idrar çıksa vs.) gusle kalınan yerden devam edilir, abdesti bozan şey guslü bozmaz. Sadece bu abdestle namaz kılınmaz, sonra namaz abdesti almak gerekir.
- Cünüpken, kasık ve koltuk altı tıraşı olmak, saç, tırnak kesmek, mekruh olur. Hayzlıyken, bunlar mekruh değildir. Onun için, cünüpken, gusülden önce bunları yapmamalı. Ya gusülden sonra veya başka zaman yapmalı.
- Eğer ayakların altında su toplanıyorsa, çıkarken ayakları tekrar yıkamak gerekir. Su toplanmıyorsa tekrar yıkanmaz.
GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR KADIN?
Gusül, yıkanmak demektir. Cünüp olan kimsenin, hayız ve nifas kanı kesilen kadının gusül abdesti alması farzdır.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, önce kaba avret yerlerini (diz kapağı ile göbek arasını) yıkar.
Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar.
Gusül abdesti aldığı yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.
GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR ERKEK?
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.
GUSLÜN FARZLARI NELERDİR?
Hanefî’de:
1- Ağzın içini yıkamak,
2- Burnun içini yıkamak,
3- Bedenin her yerini yıkamak. [Göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları yıkamak farzdır. Gözleri ve kapalı küpe deliğini yıkamak gerekmez.]
Mâlikî’de:
1- Niyet,
2- Bedenin her yerini yıkamak,
3- Delk,
4- Muvalat,
5- Saçları hilâllemek.
Şâfiî’de:
1- Niyet,
2- Bedenin her yerini yıkamak. [Bazı kitaplarda, Şafii’de guslün farzı üçtür deniyor. Bedendeki necaseti temizlemeyi de ekliyorlar. Beden yıkanınca, necaset de temizlenmiş olacağı için, guslün farzına iki denmesinin mahzuru olmaz.]
Hanbelî’de:
Guslün farzı birdir, bu da bütün vücudu yıkamaktır. Bu, guslün rüknüdür. Yani guslün içindeki farzdır. Gusle başlarken, niyet etmek ve Besmele çekmek de farzdır. Ağzın ve burnun içi, bedenin dışı sayıldığı için, buraları da yıkamak farzdır. Bunlar da ilave edince, guslün farzı 5 oluyor:
- Niyet etmek,
- Besmele çekmek,
- Bedenin her yerini yıkamak,
- Ağzın içini yıkamak,
- Burnun içini yıkamak.
GUSÜL ABDESTİN SÜNNETLERİ NELERDİR?
Guslederken şu hususlara uymak sünnettir:
- Gusle başlarken “Besmele” çekmek.
- Abdestte olduğu gibi, elleri bileklere kadar yıkamak.
- Gusülden önce tam bir abdest almak.
- Ancak abdestten önce avret yerlerini yıkamalıdır. Yoksa abdestten sonra eller buralara değince, abdest bozulur. Abdestten önce avret yerleri yıkanırken gusle niyet etmek de lazımdır.
- Her yıkayışta, elin ulaşabildiği bedenin her tarafını “delk” etmek yani ovmak.
- “Müvalat” yani ara vermeden yıkanmak.
- Suyu; önce başa, sonra sağ omuza, sonra da sol omuza dökmek.
- Bütün yıkamalara sağ taraftan başlamak.
- Suyun deriye ulaşmasına engel olmayan kirleri ve pislikleri gidermek. Şayet bunlar, suyun ulaşmasına engel oluyorsa, bunları gidermek farzdır.
- Avret yeri kapalı olarak gusletmek.
- Yıkanan her yeri üçer defa yıkamak.
- Saçları ve parmakları hilallemek.
- Gusülden önce tırnakları kesmemek ve fazla kılları tıraş etmemek.
- Mazeret yoksa hiç kimseden yardım almamak.
- Gusül suyunu üzerine sıçratmamak.
- Üzerinde kalan su damlacıklarını silkelememek.
- İhtiyaç olmadan gusül esnasında konuşmamak.
- Önce vücudun üst kısımlarını, sonra alt kısımlarını yıkamak.
BANYODA GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR DİYANET?
Gusül; cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinin giderilmesi için ağız ve burun dâhil bütün bedeni yıkamak suretiyle yapılan hususi temizlik demektir. Kur’ân-ı Kerîm’de, ''Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)'' (en-Nisâ, 4/43; el-Mâide, 5/6) buyrulmaktadır. Hazreti Peygamber’in (sallallahu aleyhi vesellem) sünnetinde de ihtilam olma veya cinsel ilişki sonucu cünüplük hâlinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir (Buhârî, Gusül, 22, 28 [282, 291]; Müslim, Hayız, 87-88 [348-349]; Ebû Dâvûd, Tahâret, 118, 127 [314, 359]).
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle alınır. Burada sayılan işlemler Hanefîler'e göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır.
Sünnetleri de yerine getirilerek gusül şöyle alınır:
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.
TEYEMMÜM GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR?
Abdest almak veya gusletmek için, su bulunmazsa veya su olduğu halde kullanılması mümkün olmayan durumlarda, temiz toprak, kum, kireç ve taş gibi toprak cinsinden temiz bir şey ile Hanefi’de vakit girmeden önce de teyemmüm edilir. Diğer üç mezhepte, vakit girmeden önce caiz değildir.
Teyemmümü gerektiren başlıca haller şunlardır:
- Abdest ve gusül için temiz su bulamamak (Şehirde her zaman su aramak farzdır.)
- Su kullanmaya mani olan hastalık, su kullanınca soğuktan ölmek veya hasta olma tehlikesi.
- Suyun yanında zarar verecek olan düşman veya yırtıcı, zehirli hayvan bulunmak.
- Hapiste olup, su kullanamamak.
- Ölümle tehdit edilmek.
- Yolcu olup, yanında içme suyundan fazla su bulunmamak.
- Kuyu olsa da, su çıkarma imkanı olmamak.
TEYEMMÜMÜN FARZI KAÇTIR?
Teyemmümün farzı üçtür:
- Niyet etmek. İki elin içini temiz toprağa sürüp, yüzün tamamını mesh etmek.
- Elleri temiz toprağa vurup, önce sağ ve sonra sol kolu mesh etmek.
- Teyemmümün farzı ikidir, diyenlere göre, ikinci ve üçüncü farz, bir farz olarak söylenir.