Hasan Çelebi kimdir? Ünlü hattat hayatını kaybetti

Türk hat sanatının yaşayan efsanesi Hasan Çelebi, 82 yaşında hayata veda etti. Eserleriyle dünya çapında camileri süsleyen “Hattatların Reisi”nin vefatı, sanat ve kültür dünyasında büyük bir kayıp olarak yankı buldu.
Hat sanatının son büyük ustalarından biri olan Hasan Çelebi, 23 Şubat 2025’te 82 yaşında hayatını yitirdi. Sultanahmet Camii’nin kubbe yazılarından Büyük Çamlıca Camii’ne, Malezya’daki Sri Sendayan Camii’nden Kuba Mescidi’ne kadar pek çok önemli yapıda imzası bulunan Çelebi, UNESCO’nun “Yaşayan İnsan Hazineleri” listesinde yer alan nadir sanatçılardan biriydi.
HASAN ÇELEBİ KİMDİR?
Hasan Çelebi, 1937 yılında Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı İnci köyünde dünyaya geldi. Babası Tahsin Efendi ve annesi Sakine Hanım’ın oğlu olarak mütevazı bir çocukluk geçiren Çelebi, okuma yazmayı kendi çabalarıyla öğrendi ve dayısı Yusuf Altaş’tan Kur’an eğitimi aldı.
Hat sanatına ilgisi, köy camisinin yazılarıyla tanışması ve bunları taklit etmeye çalışmasıyla başladı. 1954’te İstanbul’a gelen Çelebi, Üçbaş ve Çinili medreselerinde Arapça ve din dersleri alarak kendini geliştirdi.
1956’da Üsküdar’da müezzinlik ve imamlık yapmaya başlayan sanatçı, 1963’te İstanbul’a kesin dönüş yaptı ve 1987’de emekli olana dek bu görevleri sürdürdü. Ancak onun asıl yolculuğu, hat sanatındaki ustalığıyla şekillendi.
Sanat hayatına 1964’te Hamid Aytaç’ın öğrencisi olarak adım atan Çelebi, 18 yıl boyunca bu büyük ustadan ders aldı ve 1975’te sülüs ile nesih icazetini, 1981’de ise Kemal Batanay’dan ta’lik ve rik’a icazetini elde etti.
Sultanahmet Camii’nin yan kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii’nin kubbe yazısı ve Büyük Çamlıca Camii gibi eserlerle adını tarihe kazıdı. 1976’dan itibaren hat dersleri vererek elliden fazla öğrenci yetiştiren Çelebi, IRCICA’da düzenlediği sergilerle ve uluslararası yarışmalarda jüri üyeliğiyle hat sanatını dünyaya tanıttı.
HASAN ÇELEBİ ÖLDÜ MÜ, NEDEN?
Hattat Hasan Çelebi 23 Şubat 2025’te 82 yaşında hayatını kaybetti. Sanat dünyasını yasa boğan bu haber, 24 Şubat sabahı çeşitli kaynaklar aracılığıyla duyuruldu. Cenazesiyle ilgili detaylar netleşmedi. Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Koşuyolu İstanbul Medipol Hastanesi'nde tedavi görüyordu.
"Şeyhü'l Hattatin" yani Hattatların Reisi olarak anılan ve son röportajlarından birini Türkiye Gazetesi'ne veren Çelebi, hat sanatına olan hevesinin başlamasını anlatırken "Köy camiindeki eski yazılar beni hatta heveslendirdi. Şimdi düşünüyorum da hat sanatı sayılmayacak şeylerdi onlar. Mısır koçanlarının içine, mermi çekirdeklerinden çıkardığım kurşunlarla gördüklerimi yazardım." demişti.
Ölümünden kısa süre önce Büyük Çamlıca Camii ve Sri Sendayan Camii gibi projelerde çalışan Çelebi, son anlarına kadar sanatına hizmet etti.