Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor? Savaş çıkması "an meselesi"

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor?  Savaş çıkması "an meselesi"
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hindistan ve Pakistan arasındaki Keşmir gerilimi, su krizine dönüştü. İndus Sular Anlaşması'nın askıya alınmasıyla beraber bölgedeki iki güç savaşın eşiğine geldi.

Hindistan ve Pakistan arasında yıllardan beri süregelen Keşmir krizi, 22 Nisan 2025'te 26 teröristin hayatını kaybettiği Pahalgam terör saldırılarının ardından farklı bir boyut kazandı. Hindistan'ın İndus Sular Anlaşması'nı askıya almasını Pakistan "savaş nedeni" olarak yorumladı. 

Uzman isimler su krizinin bölgede yeni bir çatışmayı tetikleyebileceğini ifade ederken dünyada Hindistan Pakistan gerilimine dair bilinenler yakından takip ediliyor.

HİNDİSTAN - PAKİSTAN GERİLİMİ

Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim, genel olarak 1947'deki bağımsızlık süreciyle birlikte Keşmir sorunu etrafında şekilleniyor. Yıllarca süregelen problem son olarak 22 Nisan tarihinde Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde düzenlenen ve 26 turistin ölümüne sebep olan terör saldırısı, gerilimi yeniden artırdı. 

Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor?  Savaş çıkması "an meselesi" - 1. Resim

Hindistan, saldırıyı Pakistan destekli Direniş Cephesi'nin yaptığını öne sürerken Pakistan bu iddiaları reddetti. Buna karşılık Hindistan, Indus Suları Anlaşması'nı askıya alarak diplomatik ilişkilerde gerilimin artmasına neden oldu.

Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor?  Savaş çıkması "an meselesi" - 2. Resim

AA'ya konuşan Doç. Dr. Furkan Kaya, krizin dini ve milliyetçi yaklaşımlarla beslendiğini ve iki nükleer gücün arasındaki krizin sıcak çatışma ihtimalini ciddi biçimde arttırdığı ihtimali üzerinde duruyor.


HİNDİSTAN - PAKİSTAN ARASINDA SAVAŞA NEDEN OLAN BÖLGE

Cammu Keşmir, Hindistan ve Pakistan arasındaki en büyük çatışma nedeni olarak yıllardır çözülemeyen bir mesele olarak öne çıkıyor.

Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor?  Savaş çıkması "an meselesi" - 3. Resim

1947'de İngiltere'den bağımsızlığın kazanılmasının ardından, Müslüman çoğunluğun yaşadığı Keşmir, Hindistan yönetimine bağlandı. Bu durumda bölgede isyanlara ve 1947-48 savaşına yol açtı. Savaşın sonucunda Keşmir ikiye bölünerek Hindistan ve Pakistan kontrolündeki ayrı bölgelere ayrıldı. 

Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor?  Savaş çıkması "an meselesi" - 4. Resim

Ancak bölgede tarih boyunca çıkan çatışmalar kalıcı barışın sağlanmasını engelledi. Keşmir, stratejik öneminin yanı sıra dini ve kültürel çatışmaların merkezinde yer alıyor. 


HİNDİSTAN - PAKİSTAN SAVAŞI BAŞLADI MI?

An itibarıyla Hindistan ve Pakistan arasında açık bir savaş başlamadı. Ancak iki ülke arasındaki gerilimin tırmanması sıcak çatışma riskini artırıyor.

Hindistan'ın İndus Suları Anlaşması'nı askıya alması, Pakistan için hayati bir tehdit oluşturuyor. Çünkü ülkenin içme suyunun yüzde 80'ini İndus Nehri'ne bağlı durumda. 

Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor?  Savaş çıkması "an meselesi" - 5. Resim


HİNDİSTAN - PAKİSTAN ARASINDA NE OLMUŞTU? TARİHSEL SÜREÇ

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim, 1947'de İngiltere'den bağımsızlık kazanılmasının ardından Keşmir'in statüsüyle başlayan gerilime dayanıyor. 

İki halkın din ve etnik köken konusundaki farklılıkları da gerilime eklenince 1947-48 savaşında Keşmir ikiye bölündü. Ancak 1965 ve 1971 savaşları, kalıcı barışın sağlanamamasına yol açtı. 

Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor?  Savaş çıkması "an meselesi" - 6. Resim

1999'daki Kargil Savaşı, nükleer güce sahip iki ülkenin doğrudan çatışmaya girdiği bir savaş oldu. 2001 Hindistan Parlamentosu saldırısı ve 2019 Pulwama saldırısı olayları beraberinde getirdiği terörizm suçlamalarıyla gerilimi tırmandırdı. 

Hindistan Pakistan gerilimi hakkında neler biliniyor?  Savaş çıkması "an meselesi" - 7. Resim

İndus Sular Anlaşması (1960), su paylaşımı konusunda şimdiye kadar dengeyi sağlıyor olsa da Hindistan'ın son olarak aldığı anlaşmayı askıya alma kararı dengeleri değiştirdi. İki ülke arasındaki Keşmir gerilimi su kriziyle yeni bir boyuta taşınmış durumda. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...