HSV-2 nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü? Dünya Sağlık Örgütü Herpes virüsü için uyarıda bulundu!

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
HSV-2 nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü? Dünya Sağlık Örgütü Herpes virüsü için uyarıda bulundu!
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Herpes virüsü HSV-2’nin dünya çapında hızla yayıldığını vurguluyor. Her saniye bir kişiye bulaştığı belirtilen enfeksiyon, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında ciddi bir tehdit oluşturuyor. Genital uçuk da olarak bilinen HSV-2 yalnızca fiziksel sağlığı değil, psikolojik durumu da olumsuz etkileyebiliyor. HSV-2 nedir, nasıl bulaşır, tedavi yönetemleri ve belirtileri nelerdir, ölümcül mü gibi sorular ise vatandaşlar tarafından detaylı bir biçimde araştırılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün uyarıda bulunması üzerine Herpes virüsü gündemde yerini buldu. Genital herpes adı ile de bilinen herpes simpleks virüsünün (HSV) neden olduğu yaygın ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. HSV-2 genellikle genital bölge enfeksiyonlarına neden olan bir virüs türü olarak da ortaya çıkabiliyor.

Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen HSV-2 Herpes virüsi ciltte ağrılı yaralara, kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabilmekte. Özellikle aktif lezyon döneminde bulaş riski oldukça yüksek olmasından dolayı son derece dikkatli olunması gerektiği de ifade ediliyor.


HSV-2 nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü? Dünya Sağlık Örgütü Herpes virüsü için uyarıda bulundu! - 1. Resim

HSV-2 NEDİR?

Genital herpes olarak bilinen HSV-2 Herpes Simpleks Virüsü’nün bir türüdür ve Herpesviridae ailesine aittir. Bu virüs genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır ve genital bölgede yaraların oluşmasına neden olur.

Herpesviridae ailesinde toplamda sekiz farklı virüs bulunur ve bunlardan HSV-1 ile HSV-2 en yaygın türlerdir. HSV-1 daha çok ağız çevresinde görülen uçuklara yol açarken HSV-2 genellikle genital enfeksiyonlara neden olur.

HSV-2 enfeksiyonu hayat boyu sürebilen bir durumdur ve sinir sistemine yerleşirerek zaman zaman yeniden aktif hale gelebilir.


HSV-2 nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü? Dünya Sağlık Örgütü Herpes virüsü için uyarıda bulundu! - 2. Resim

HSV-2 NASIL BULAŞIR?

HSV-2’nin bulaşıcılığı enfekte bir bireyle doğrudan temas sonucu gerçekleşir. Cinsel ilişki ise Herpes virüsünün yayılmasında ana rolü oynar. Bunun yanı sıra, vücuttaki açık yaralarla temas ve sıvı değişimleri de bulaş yolları arasındadır. Öte yandan aktif enfeksiyon dönemlerinde bulaşma riski çok daha yüksektir.

HSV-2 virüsü enfekte olduğu bölgeye yerleşerek uzun yıllar boyunca sessiz kalabilir. Fakat bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda veya stres ve hastalık gibi tetikleyiciler devreye girdiğinde tekrar aktif hale gelir.

Kuluçka döneminin uzun olması virüsün bulaşıcılığının fark edilmeden devam etmesine yol açabiliyor. Bu sebeple de DSÖ uyarıda bulunarak virüse karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.


HSV-2 nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü? Dünya Sağlık Örgütü Herpes virüsü için uyarıda bulundu! - 3. Resim

HSV-2 ÖLÜMCÜL MÜ?

HSV-2 enfeksiyonları genellikle ölümcül değildir; fakat bazı durumlarda ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, herpes enfeksiyonları daha agresif seyredebildiği ve hayatı tehdit edebildiği belirtiliyor.

Tüm bunların yanında HSV-2'nin HIV enfeksiyonuna yakalanma riskini artırdığı da bilinmektedir. HSV-2 nedeniyle oluşan yaralar, HIV gibi başka virüslerin vücuda girmesini kolaylaştırabilmektedir.


HSV-2 nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü? Dünya Sağlık Örgütü Herpes virüsü için uyarıda bulundu! - 4. Resim

HSV-2 BELİRTİLERİ NELERDİR?

HSV-2’nin belirtileri virüsün bulaştığı bölgeye ve bireyin bağışıklık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle HSV-2 Herpes virüsünün en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Genital bölgede ağrılı kabarcıklar ve döküntüler.
  • Kaşıntı, yanma hissi ve hassasiyet.
  • İdrar yaparken yanma ve rahatsızlık hissi.
  • Grip benzeri belirtiler: Ateş, halsizlik, baş ağrısı ve lenf bezlerinde şişlik.

HSV-2 nedir, nasıl bulaşır, ölümcül mü? Dünya Sağlık Örgütü Herpes virüsü için uyarıda bulundu! - 5. Resim

HSV-2 TEDAVİSİ NEDİR, VAR MI?

HSV-2’nin tam anlamıyla tedavi edilmesi mümkün değildir. Virüs sinir sistemine yerleşir ve hayat boyu vücutta kalır.Mevcut tedavi yöntemleri ile semptomların hafifletilmesi ve hastalığın yayılmasının kontrol altına alınması mümkün hale gelmiştir.

Antiviral ilaçlar virüsün aktif hale gelmesini baskılar ve semptomları hafifletir. Asiklovir, valasiklovir ve famsiklovir gibi ilaçla, HSV-2 tedavisinde sıklıkla kullanılan etken maddelerdir.

Bu ilaçlar enfeksiyonun şiddetini azaltarak hastaların hayat kalitesini artırır. Bunun yanında aktif enfeksiyon dönemlerinde yaraların temiz tutulması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi çok önemlidir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...