İftara kaç saat kaldı? 1 Mart Cumartesi güncel iftar saatleri ve imsakiye 2025

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İftara kaç saat kaldı? 1 Mart Cumartesi güncel iftar saatleri ve imsakiye 2025
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İftar saati, Ramazan'ın ilk gününde oruç tutanların gündeminde. Vatandaşlar, akşam ezanı ile açacakları oruç için hazırlıklarını sürdürüyor. 2025 Ramazan imsakiyesi ile il il iftar vakti, akşam ezanı saati belli oldu.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar, "İftara kaç saat kaldı?" sorusuna cevap arıyor. Günlük oruç süreleri, her il için farklılık gösterdiğinden iftar saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan imsakiyeye göre belirlenmektedir.

İFTARA KAÇ SAAT KALDI?

Oruç tutan vatandaşlar için iftar saati büyük önem taşıyor. İftara kalan süreyi hesaplamak için bulunduğunuz şehrin imsakiye bilgilerini kontrol edebilirsiniz. 2025 Yılı Ramazan İmsakiyesi ile her il için günlük iftar saatleri bulunabilir ve iftara kalan saat hesaplanabilir.


İftara kaç saat kaldı? 1 Mart Cumartesi güncel iftar saatleri ve imsakiye 2025 - 1. Resim

2025 İFTAR SAATLERİ VE İMSAKİYE

Ramazan boyunca sahur ve iftar vakitleri, illere göre değişiklik göstermektedir. İşte 1 Mart Cumartesi günü için bazı büyükşehirlerin iftar saatleri:

İstanbul İftar Saati: 19:04

Ankara İftar Saati: 18:49

İzmir İftar Saati: 19:13

Bursa İftar Saati: 19:04

Antalya İftar Saati: 19:00

Tam iftar saatlerini öğrenmek için imsakiye takvimine göz atabilirsiniz.


İftara kaç saat kaldı? 1 Mart Cumartesi güncel iftar saatleri ve imsakiye 2025 - 2. Resim

İFTAR SAATİ NASIL HESAPLANIR?

İftar, güneşin batmasıyla birlikte akşam ezanının okunmasıyla başlar. İftara kaç saat kaldığını öğrenmek için, güncel imsakiye takvimini takip edebilir veya akıllı telefon uygulamaları ve internet üzerinden anlık olarak iftar vaktini kontrol edebilirsiniz.


İftara kaç saat kaldı? 1 Mart Cumartesi güncel iftar saatleri ve imsakiye 2025 - 3. Resim

ORUCU HANGİ GIDA İLE AÇMAK GEREKİR?

Sünnet olan hurmayla, su veya sütle açmaktır. Bunlar da yoksa meyve veya sebzeyle açılabilir. Mesela zeytinle açılır. Ateşte pişmiş şeyle, mesela ekmekle, çayla, çorbayla açmamalı. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(İftarı hurmayla açın, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsanız suyla iftar edin, çünkü o temizleyicidir.) [İ. Mace]


İftara kaç saat kaldı? 1 Mart Cumartesi güncel iftar saatleri ve imsakiye 2025 - 4. Resim

ORUCUMUZU AÇARKEN VE AÇTIKTAN SONRA NASIL DUA ETMELİYİZ?

Oruçlunun özellikle iftara yakın zamanda yapılan duası makbuldür. Üç hadis-i şerif:
(Oruçlunun iftar vaktinde geri çevrilmeyen bir duası vardır.) [İbni Mace]

İftardan önce, Euzü ve Besmele çekilip, (Allahümme yâ vâsi'al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb) denir. Orijinali için buraya tıklayınız. Mânâsı şöyledir:
(Ey mağfireti çok geniş olan Allah'ım! Kıyamet günü hesaba çekilirken, beni, ana babamı, hocamı, erkek ve kadın bütün müminleri affet!)

Peygamber efendimiz, şöyle de dua ederdi:
"Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ. İnneke entes-semiül âlim."

Mânâsı: “Yâ Rabbî, rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.” (Ebu Davud)

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...