İtikaf ne zaman başlıyor? Ramazan ayının son on gününde yapılıyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İtikaf ne zaman başlıyor? Ramazan ayının son on gününde yapılıyor
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İtikaf, dünya işlerinden vazgeçip bir yere kapanması anlamına gelir. Peygamber Efendimiz, Ramazan ayının son on gününde itikafa girermiş. Ramazan ayının bitmesine 12 gün kala itikafın başladığı tarih merak konusu oldu. 

İtikâf, Allah'a yakınlaşma (kurbet) kastıyla bir camide üç gün veya daha fazla kalma yükümlülüğü ile yapılan bir çeşit ibadettir. Ramazan ayının son on gününde yapılması sünnet olduğu için 2025 itikaf tarihi gündeme geldi. 

İTİKAF NEDİR?

itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılman bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. 


İtikaf ne zaman başlıyor? Ramazan ayının son on gününde yapılıyor - 1. Resim

İTİKAF NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Peygamber Efendimizin Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır. Ramazan ayı 28 Mart Cumartesi günü bittiğine göre 2025 yılında itikafa 19 Mart Çarşamba gününden itibaren girilmesi gerekiyor. 


İtikaf ne zaman başlıyor? Ramazan ayının son on gününde yapılıyor - 2. Resim

İTİKAFA NASIL GİRİLİR?

Ramazan ayının son on gününde, gece gündüz bir camide kapanıp ibadet etmeye, itikâf denir. Ramazan-ı şerifte itikâf, müekked sünnettir. Ancak itikâf, sünnet-i kifâye olduğu için bir mahallede birkaç kişi itikâfa girerse, diğerlerinin bu sünneti yapması gerekmez. İmkânı olanlar itikâfa girmeli. İtikâf eden, camide yiyip içer, yatar. Abdest için dışarı çıkabilir. Birkaç hadis-i şerif:
(İtikâfta olan, günahlardan uzaklaşır, her iyiliği işlemiş gibi sevaba kavuşur.) [İbni Mace]

(Bir devenin iki sağımı kadar itikâf eden, bir köle azat etmiş gibi sevab kazanır.) [Tenvir]

(Ramazanda on gün itikâf eden, iki defa [nafile] hac yapmış gibi sevab kazanır.) [Beyhekî]

(Allah rızası için bir gün itikâf, insanı Cehennemden çok uzaklaştırır.) [Taberanî]


İtikaf ne zaman başlıyor? Ramazan ayının son on gününde yapılıyor - 3. Resim

KADINLAR İTİKAFA GİREBİLİR Mİ?

Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evdeyse şarta bağlıdır. Eğer mescid olarak kullandıkları bir oda varsa, o odada itikâfa girebilirler. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiçbiri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın mahzuru olmaz.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...